fotbal

1914, ANUL ÎNFIINŢĂRII PRIMULUI CLUB DE FOTBAL DIN BASARABIA

De ceva timp pe Internet circulă o hartă a Europei unde este indicat anul în care a apărut primul club de fotbal în fiecare ţară.

Surprinzător, în dreptul Republicii Moldova este indicat anul 1938. Spun surprinzător, deoarece este binecunoscut faptul că încă în 1924 a avut loc prima ediţie a campionatului regional al Basarabiei, câştigătoarea căruia participa în faza finală a campionatului României. Respectiv informația legată de anul 1938 este eronată.

Când a fost înfiinţată prima grupare fotbalistică pe teritoriul actual al Republicii Moldova?
În Basarabia (care pe atunci făcea parte din Imperiul Rus) jocul cu balonul rotund a început să fie practicat la începutul secolului trecut. Conform unor date (neconfirmate documentar) primii au jucat fotbal liceenii din Bender în anul 1908, iar primul balon a fost adus în acest oraş din Odesa, de fraţii Tolubeev.

La Chişinău acest joc a fost popularizat de cehul Josef Seidl, învăţător de gimnastică la Gimnaziile nr. 1 şi nr. 2. Evenimentul avea loc în august 1909 şi, de această dată, este confirmat documentar.

De atunci, meciuri de fotbal în Basarabia au avut loc cu regularitate, lucru confirmat de presa vremii. Echipele erau formate de obicei din elevi ai liceelor şi gimnaziilor, care jucau între ei. Se disputau meciuri amicale şi cu formaţii din Odesa, în care compatrioţii noştri, de regulă, sufereau înfrângeri categorice. Aceste echipe efemere nu erau cluburi de fotbal în adevăratul sens al cuvântului.

Dar iată că la începutul anului 1914 a apărut şi a fost oficial înregistrat «Кишинeвскiй кружокъ любителей спорта» (= Cercul amatorilor de sport din Chişinău). Înfiinţarea lui se datorează lui H.Z. Galaţan, elev la Gimnaziul nr. 2. Mai mult, în acelaşi an, clubul a fost afiliat la federaţia de fotbal a Imperiului Rus («Всероссийский футбольный союз»).

Datorită colegilor din Rusia (Iuri Lukoseak) şi Ucraina (Anatoli Kolomieţ) am făcut rost de copia celui de-al doilea anuar editat de federaţia de fotbal a Imperiului Rus în anul 1914, unde sunt indicate toate oraşele şi organizaţiile sportive afiliate acestei structuri. Cu nr. 14 este indicat ”Cercul amatorilor de sport din Chişinău” (vezi foto de mai jos).

În anul 1914 era planificat să se dispute cea de-a treia ediţie a campionatului de fotbal al Imperiului Rus. La competiţie urma să evolueze şi formaţia noastră. În turul preliminar Chişinăul trebuia să confrunte reprezentanta oraşului Herson. Spre regret, partida nu s-a disputat, deoarece pe 28 iulie a început Primul Război Mondial.

Este interesant faptul că ”Cercul amatorilor de sport din Chişinău” nu şi-a încetat existenţa. Pe 29 iunie 1915 a disputat un meci de caritate cu echipa Sporting Tiraspol.

02_kishinev_vfs

01_harta

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green