img_4903

20 de medici din Moldova au fost instruiți în domeniul medicinii de urgență în Turcia

20 de medici din cadrul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au participat, în perioada 5-17 noiembrie 2017, la trainingul organizat de Centrul de Instruire URLA International Emergency Disaster Training and Simulation Center din orașul Izmir, Turcia.

Programul de instruire a durat două săptămâni și a inclus mai multe module, printre care: suportul vital bazal, suportul vital avansat, imobilizarea pacientului, intubarea pacientului, suportul vital neonatal, dezobstrucția căilor aeriene la maturi și copii, iar o parte importantă din activitățile de instruire a fost dedicată medicinei calamităților, fiind efectuate simulări de catastrofe sau accidente în masă, cu implicarea cursanților în soluționarea problemelor identificate.

Săptămâna trecută, conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a înmânat specialiștilor diplomele de absolvire a Programului de schimb de experiență în domeniul medicinei de urgență a sistemului de sănătate din Republica Turcia.

„Grija pentru îmbunătăţirea sănătăţii populaţiei și acordarea unor servicii medicale calitative este principala noastră misiune şi succesul realizării acesteia depinde, în mare măsură, de capacitățile lucrătorilor medicali din sistem, or, realizările din sistemul de sănătate sunt rezultatul efortului nostru comun”, a menționat ministrul Svetlana Cebotari.

Participanții training-ului au subliniat că Programul de instruire în Turcia a fost unul informativ și că au învățat multe lucruri noi, pe care le vor aplica în activitatea de zi cu zi, astfel încât, pacienții să beneficieze de cea mai înaltă calitate în acordarea asistenței medicale de urgență.

Menționăm că inițiativa face parte din planul de acțiuni prevăzut în acordul de colaborare dintre Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova și Ministerul Sănătății din Republica Turcia, prin care partea turcă s-a angajat să ofere stagii gratuite în domeniul asistenței medicale prespitalicești pentru medicii din țara noastră.

Foto: msmps.gov.md

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green