Drona

Acces interzis pentru drone în mai multe zone! Utilizarea aparatelor de zbor fără pilot În Moldova va fi reglementată

Procesul de elaborare a Regulamentului privind operarea aparatelor de zbor fără pilot a fost examinat într-o ședință de lucru la Guvern. Prim-ministrul Pavel Filip a menționat că tehnologiile în prezent se dezvoltă atât de rapid, încât pe piață apar mai întâi inovațiile și abia după – reglementările. O situație similară s-a creat și în cazul dronelor, utilizate fără să existe un cadru de reglementare în acest sens. 

Reprezentanții autorității aeronautice au informat că, actualmente, se lucrează asupra proiectului Regulamentului privind operarea aparatelor de zbor fără pilot. Documentul prevede instituirea unui mecanism funcțional, bazat pe practicile statelor Uniunii Europene. Regulamentul urmează să permită și să favorizeze dezvoltarea acestor tehnologii noi, și, totodată, să asigure respectarea drepturilor și intereselor populației, cum ar fi sănătatea și integritate fizică și dreptul la viață privată.

Procedura de înregistrare a dronelor va fi una simplă. Cererea de înregistrare va fi depusă online, împreună cu declarația pe propria răspundere.După procedura de înregistrare va fi emis documentul de identificare a dronei-QR code. Totodată, deținătorul aparatului de zbor fără pilot va fi informat despre regulile de utilizare a acestuia în spațiul aerian al Republicii Moldova.

Proiectul prevede limitarea dreptului de a opera zboruri în zone restricționate, precum aeroporturi, regiuni ale frontierei de stat, obiecte strategice, ambasade sau penitenciare. Documentul stabilește și mecanismul de obținere a avizului pentru utilizarea aparatelor de zbor în scopul înregistrării video, stipulat în proiectul Legii privind regimul mijloacelor video, elaborat de către Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal.

Regulamentul urmează să fie aprobat de către Autoritatea Aeronautică Civilă – unicul organ din țara noastră, care are dreptul să stabilească regulile de zbor și zonele interzise în spațiul aerian al Republicii Moldova.

Foto: 112.ua

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green