ghjg

Acțiunile Moldovei în domeniul ocupării forței de muncă, prezentate la Conferința jubiliară a Organizației Internaționale a Muncii

Cu prilejul Centenarului Organizaţiei Internaţionale a Muncii, în perioada 17-21 iunie curent, o delegaţie tripartită a Republicii Moldova, a participat la cea de-a 108-a Conferinţă Internaţională a Muncii, la Geneva, Elveția. La eveniment a fost prezentat raportul Comisiei Globale pentru Viitorul Muncii „Work for a brighter future” și au fost discutate subiecte precum: violența și hărțuirea la locul de muncă, munca copiilor, libera asociere, competențele într-o lume în schimbare, munca decentă etc.

Din componența delegației Republicii Moldova fac parte Anastasia Oceretnîi, secretar de stat în domeniul muncii şi demografiei al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Carolina Perebinos, secretar de stat al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Oleg Budza, preşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Leonid Cerescu, preşedinte al Confederaţiei Naţionale a Patronatului dinMoldova și Oxana Domenti, ambasador.

În discursul său, Anastasia Oceretnîi a menționat că Organizația Internațională a Muncii ( OIM) de peste 100 de ani, a fost centrul diplomației multilaterale și a jucat un rol de lider în gestionarea proceselor globale pentru implementarea standardelor de muncă decente. În același timp, din 1995, ca parte a familiei mari a OIM, Republica Moldova pune în aplicare standardele OIM prin adaptarea politicilor sale naționale. Standardele și valorile muncii promovate de OIM sunt indispensabile pentru asigurarea unui viitor mai bun pentru toți lucrătorii într-o lume a muncii în continuă schimbare.

„Moldova a definit recent Obiectivele de Dezvoltare Durabilă în Strategia Naţională de Dezvoltare „Moldova 2030”, prin care ne angajăm să asigurăm condiții de trai și de muncă decentă pentru toți, precum și venituri din surse durabile. Aceste angajamente sunt aliniate și la obiectivele Programului de Țară pentru Munca Decentă care își propune drept scop o mai bună ocupare a forței de muncă, un mediu favorabil pentru dezvoltarea durabilă a întreprinderilor, o mai bună protecție socială, instituții de stat responsabile și un dialog social eficient”, a declarat secretarul de stat.

De asemenea, Anastasia Oceretnîi a prezentat ultimele realizări ale Republicii Moldova în promovarea muncii decente, printre care noua Lege privind promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj, reforma sistemului de salarizare în sectorul bugetar, implementarea principiilor îmbătrînirii active, crearea unui sistem de instruire pe parcursul vieții, reforma sistemului de pensionare, etc.

Concomitent, la data de 18 iunie, în cadrul evenimentului, a fost semnat Memorandumul de intenție privind cooperarea interministerială în domeniul muncii și protecției sociale dintre Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Muncii și Protecției Sociale a Populației al Republicii Kazahstan.

Conform documentului, părțile vor coopera în domeniul muncii și protecției sociale, prin realizarea schimbului de informație, bune practice, cât și prin întreprinderea unor măsuri comune în ceea ce privește dezvoltarea domeniilor de cooperare, conform standardelor și practicilor internaționale.

„Semnarea prezentului Memorandum va constitui o platformă de cooperare și consolidare a relațiilor moldo-kazahe în domeniul muncii, ocupării forței de muncă și protecției sociale, precum și va contribui la dezvoltarea reciprocă a domeniilor din competența ministerelor semnatare”, a spus Anastasia Oceretnîi.

Amintim că Republica Moldova este parte a Organizației Internaționale a Muncii din anul 1995, fiind ratificate până în prezent peste 40 de convenții.

Foto: msmps.gov.md

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green