mn

Activitate în regim sporit la frontieră în ajunul Crăciunului pe stil vechi, când moldovenii vor reveni acasă și vor pleca peste hotare

Ținând cont de faptul că, în următoarele zile, mai mulți moldoveni vor reveni acasă pentru a petrece Crăciunul pe stil vechi, iar alți conaționali vor pleca în afara țării în vacanțele planificate, se vor estima creșteri semnificative ale traficului de persoane și mijloace de transport.

În aceste condiții, polițiștii de frontieră vor activa în continuare la capacitate maximă pentru fluidizarea traficului transfrontalier, prin reducerea timpilor de așteptare la controlul de frontieră și evitarea formării cozilor în punctele de trecere.

Astfel, fluxul de persoane și mijloace de transport va fi monitorizat 24 din 24 de ore. În cazul unor majorări de trafic se va suplimenta numărul polițiștilor de frontieră, se vor utiliza toate benzile disponibile într-un punct de trecere și se va mări numărul echipamentului special de control, care în mod operativ și în timp real vor realiza verificarea documentelor de călătorie.

La fel, fluxul de familii cu copii, dar și persoanele cu nevoi speciale, va fi direcționat pe banda de trecere a Corpului Diplomatic. Pentru informarea acestora au fost reinstalate panourile ce indică direcția de deplasare.

Există o conexiune directă cu specialiști în tehnologii informaționale, pentru a asigura interoperabilitatea tuturor bazelor de date în vederea diminuării timpilor de procesare a documentelor de călătorie. De asemenea, sincronizarea acțiunilor cu angajații vamali, dar și fortificarea conlucrării cu reprezentanții autorităților de frontieră din România și Ucraina.

Pentru a veni în sprijinul participanților la traficul transfrontalier, polițiștii de frontieră vin cu următoarele recomandări pentru cetățeni:

 • Verificați valabilitatea și statutul documentului de călătorie cu care intenţionați să tranzitați hotarele țării. Dacă planificaţi să mergeţi în călătorie cu copiii minori, asiguraţi-vă că ați perfectat documentele acestora.
 • În cazul unei călătorii cu mijlocul de transport, conducătorul auto trebuie să dețină permisul de conducere perfectat pe numele său și valabil pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, certificatul de înmatriculare, precum şi asigurarea auto externă Carte Verde, valabilă pentru ţara de tranzit şi destinaţie. Poliția de Frontieră nu verfică împuternicirea notarială pentru mijlocul de transport.
 • În scopul evitării formării cozilor, instituția de frontieră recomandă tranzitarea tuturor punctelor de trecere existente la graniţă, pentru a nu suprasolicita doar unele dintre ele.

Potrivit datelor Poliției de Frontieră, în anul 2017, cea mai tranzitată zi din ajunul Crăciunului pe stil vechi a fost data de 3 ianuarie, cu un flux de 56.792 traversări persoane și 12.332 traversări mijloace de transport, iar cel mai solicitat punct de trecere a fost Leușeni – 12.455 traversări persoane.

Foto: border.gov.md

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green