inscriere_facultate_66905200

Admiterea 2017: Peste 6.600 de locuri rămân disponibile în etapa a doua a concursului

Pentru participare în concursul de admitere la studii superioare, în sesiunea de bază, în universitățile din țară au fost depuse cca 13.500 de cereri. Potrivit datelor comisiilor de admitere, la 4.931 de locuri bugetare alocate de Guvern pentru înmatriculare la studii superioare de licență în instituțiile publice s-au înregistrat 12.272 de cereri.

În instituțiile private, la 2.300 de locuri planificate pentru înmatriculare au fost depuse 1.228 de cereri. La studii superioare de master la 6.221 de locuri planificate au fost depuse cca 4.000 de cereri.

Toate instituțiile au finalizat sesiunea de bază, iar odată cu afișarea rezultatelor finale, după caz, universitățile au anunțat și locurile care au rămas neacoperite la buget și la contract. Astfel, 16 instituții publice și 11 private propun pentru sesiunea suplimentară de admitere 6.618 locuri, din care 1.168 din buget și 5.450 la contract cu achitarea taxei de studii, la cca 140 de specialități din diverse domenii de formare profesională.

Instituțiile de învățământ superior private, la Ciclul I, Licență, au realizat Planul de admitere la 42,4%, înmatriculând doar 975 de persoane, rămânând neacoperite 1.325 de locuri.
Rezultatele înmatriculării la studii superioare de master în sesiunea de bază demonstrează că Planul de admitere a fost realizat la 64%. Astfel, instituțiile publice au realizat Planul de admitere la Master la 72,6 % , rămânând neacoperite 1.434 de locuri, din care 39 de locuri la buget. Instituțiile private au realizat Planul de admitere la Master la 15,5% cu locuri neacoperite în număr de 832.

În sesiunea de bază au încheiat admiterea Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţanu” și Academia „Ştefan cel Mare” MAI. Și în această sesiune cele mai solicitate specialități sunt:

 • Drept – 18 cereri / 1 loc
 • Finanțe – 15 cereri / 1 loc
 • Jurnalism și procese mediatice – 14 cer/1 loc
 • Contabilitate – 12 cereri / 1 loc
 • Tehnologii informaționale și comunicaționale – 4 cereri / 1 loc
 • Arhitectură – 4 cereri /1 loc
 • Tehnologia și managementul alimenentației publice – 3 cereri /1 loc
 • Medicina veterinară – 2 cereri /1 loc
 • Ingineria biomedicală – 2 cereri /1 loc
 • Medicină – 2 cereri / 1 loc.
 • Pedagogia învățământului primar, Pedagogie preșcolară, Limbi moderne, Psihopedagogie – 1,5 cereri / 1 loc.

Sesiunea suplimentară a Admiterii 2017 la studii superioare de Licență și Master, la locurile neacoperite în sesiunea de bază, se desfășoară în termenele stabilite de instituțiile de învățământ prin metodologii proprii. Informaţia privind perioada desfăşurării este plasată de fiecare instituţie pe pagina WEB proprie şi pe Panoul informativ al Comisiei de admitere.

Candidații la studii, care din diferite motive nu au putut participa la concurs în sesiunea de bază, vor putea să depună cerere de participare în sesiunea suplimentară la locurile propuse pentru concurs.

Foto: dcnews.ro

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green