a47bccc3862e3c9686305e9122976d20

Ai găsit un buletin străin și vrei să cauți proprietarul pe Internet? Ai putea fi sancționat pentru încălcarea principiului de utilizare a datelor cu caracter personal

Cetățenii care vor să găsească, prin intermediul rețelelor de socializare, proprietarii unor acte de identitate găsite în stradă sau localuri, sunt îndemnați să nu o facă. Autoritățile atenționează că, odată cu publicarea fotografiilor documentelor, este încălcat principiul de utilizare a datelor cu caracter personal, fapt care se sancționează. 

Agenția Servicii Publice anunță că a fost sesizată de către Ministerul Afacerilor Interne privind fenomenul frecvent întâlnit în ultimul timp pe Internet, și anume postarea anunțurilor despre găsirea actelor de identitate, permiselor de conducere și altor documente ce conțin date cu caracter personal, în vederea identificării deținătorilor acestora.

„Deseori aceste postări sunt însoțite de plasarea unor poze ale documentelor respective. Deși, scopul pare a fi nobil, nu întotdeauna se iau în considerație riscurile posibile la care sunt supuși atât deținătorul legal al actului pierdut, cât și utilizatorul care postează informația respectivă”, se arată într-un comunicat al agenției.

Potrivit legislației, încălcarea drepturilor subiectului datelor cu caracter personal de a fi informat, de acces la datele cu caracter personal, de intervenţie asupra datelor cu caracter personal, de opoziţie şi de a nu fi supus unei decizii individuale, precum și încălcarea regulilor de utilizare a datelor cu caracter personal, reprezintă contravenții și se sancționează cu: amendă de la 60 la 90 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice; amendă de la 90 la 180 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere; amendă de la 120 la 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea, în toate cazurile, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

ASP subliniază că datele cu caracter personal publicate pe site-urile de socializare vulnerabilizează siguranța persoanelor care pot deveni victime ale unor abuzuri, precum furtul de identitate, pierderi financiare sau alte infracțiuni realizate prin utilizarea ilicită a datelor cu caracter personal ale acestora.

Astfel, titularii actelor de identitate sunt obligați să comunice fără întârziere organelor competente despre pierderea sau găsirea actului de identitate. Actul de identitate găsit de către o persoană terţă se predă autorităţii emitente, iar în cazul aflării terţului în străinătate se predă misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare ale Republicii Moldova.

Foto: prime.md

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green