adsda

Ala Nemerenco reprezintă Moldova la cea de-a 69-a sesiune a Biroului Regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco, împreună cu alți miniștri din 53 de state membre ale Regiunii Europene ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) participă la lucrările celei de-a 69-a sesiuni a Comitetului Regional pentru Europa al OMS, ce se desfășoară între 16-19 septembrie curent, la Copenhaga, Danemarca.

Pe agenda Comitetului se regăsesc subiecte importante din sănătatea publică, accelerarea reformelor în asistența medicală primară, asigurarea accesului universal la servicii medicale, promovarea echității în sănătate, leadership-ul în sănătate publică. De asemenea, delegații, partenerii, precum și reprezentanții de rang înalt și cei ai societății civile, vor discuta în cadrul reuniunii realizările Politicii Sănătate 2020, cadrul european privind sănătatea și bunăstarea lansat în 2012. Politica Sănătate 2020 s-a axat pe principiul „sănătate pentru toți” și reducerea inegalităților din sistemele de sănătate printr-un management mai eficient și o mai bună guvernare, contribuind inclusiv la o dezvoltare durabilă a sistemelor de sănătate din regiune.

Pe lângă cei 10 ani de progres din domeniul sănătății publice, participanții vor examina și aspectele tehnice de funcționare ale OMS, activitatea organizației în statele membre, implementarea programului bugetar pentru anii 2018-2019 și perspectivele celui nou, pentru 2020-2021, precum și procesul de transformare a OMS și repercusiunile acestuia asupra regiunii europene. Tot în cadrul Comitetului Regional, miniștrii sănătății vor alege, prin vot secret, un nou director regional pentru următorii cinci ani. Candidaturile pentru această funcție sunt propuse de către statele membre.

La sesiunea de deschidere au luat parte Zsuzsanna Jakab, directorul regional OMS pentru Europa, care s-a referit la activitatea OMS din ultimul deceniu, Altețea Sa Regală, Prințesa Mary a Danemarcei și patroana OMS în domeniul imunizărilor, Ola Rosling, președinte și cofondator al Fundației Gapminder: „Pentru o viziune asupra lumii bazată pe fapte”, precum și Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general OMS.

Comitetul Regional pentru Europa al OMS reprezintă organul decizional al OMS, în cadrul căruia se decid politicile și strategiile de sănătate regionale și se monitorizează activitatea organizației în regiune, inclusiv cea bugetară.

Foto: msmps.gov.md

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green