shlagbaumy

Alte două puncte de trecere de la frontiera moldo-ucraineană vor fi renovate cu suportul UE! Proiectul are un buget de 4,7 mln. de euro

Autoritățile vamale și de frontieră ale Republicii Moldova și Ucrainei au devenit beneficiarele unui nou proiect de asistență tehnică, finanțat de Uniunea Europeană. Acesta are un buget de 4,7 milioane euro și va fi implementat pe parcursul a 28 de luni.

Obiectivul general al acestui proiect constă în consolidarea Managementului Integrat al Frontierelor și îmbunătățirea transparenței și capacității operaționale a autorităților vamale și de frontieră ale Ucrainei și Republicii Moldova pentru a accelera procedurile de control la traversarea frontierei, fapt ce va conduce la diminuarea rândurilor și timpului de așteptare în vamă.

Acest obiectiv urmează a fi realizat prin reabilitarea infrastructurii punctelor de trecere „Giurgiulești-Reni” și „Cuciurgan-Pervomaisk”, dotarea cu echipamente performante de control, îmbunătățirea schimbului de informații și optimizarea procedurilor de control la traversarea frontierei. Potrivit datelor Serviciului Vamal, aceste două puncte de trecere a frontierei înregistrează un flux anual de aproximativ 3 milioane de persoane și 810.000 de vehicule.

În plus, proiectul va contribui la crearea unui punct de contact comun (PCC) în cadrul postului vamal Palanca, construit pentru efectuarea controlului comun pe teritoriul țării noastre. PCC va asigura schimbul de informații în timp util între autoritățile implicate despre: persoanele și mijloacele de transport care trec sau cărora le este refuzată trecerea frontierei, diverse alerte, specificul traficului local, circumstanțele ce ar putea influența sau afecta situația la frontieră, precum și alte informații care ar putea ajuta la estimarea situației de la frontiera comună.

De menționat că acesta este deja al doilea proiect important de infrastructură, implementat cu asistența financiară a Uniunii Europene. Primul vizează reconstrucția postului vamal Palanca pentru realizarea controlului comun pe teritoriul Republicii Moldova. Acesta are un buget de 5,56 milioane de euro, dintre care 4,5 milioane sunt acordate de Uniunea Europeană, iar 1,06 mln euro – de Guvernul Republicii Moldova.

Un alt proiect finanțat de UE este preconizat pentru reabilitarea a trei dintre cele mai solicitate puncte de trecere de la frontiera moldo-română. Este vorba despre punctele de trecere „Sculeni-Sculeni”, „Leușeni-Albița” și „Giurgiulești-Galați”.

Imagine simbol: batmanda.com

 

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green