ewr

ANRE a stabilit noi prețuri plafon la carburanți pentru următoarele două săptămâni

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a publicat noile prețuri plafon de comercializare cu amănuntul a carburanților în perioada 13 – 26 iunie 2018. Astfel, pentru benzina auto Premium-95 a fost stabilit un preț de 19,49 lei/litrul, cu 34 de bani mai mult decât acum două săptămâni, iar pentru motorină – 17,41 lei/litrul, un preț mai mare cu 32 de bani decât cel stabilit anterior.

Amintim că ANRE a dispus suspendarea ultimei decizii privind majorarea prețurilor la carburanți, adoptată la 29 mai 2018, după sesizările primite de la Guvern și Parlament. Pentru perioada 30 mai – 12 iunie curent, instituția stabilise pentru benzina auto Premium-95 un preț de 19,79 lei/litrul, cu 64 de bani mai mult decât acum două săptămâni, iar pentru motorină – 17,75 lei/litrul, un preț mai mare cu 66 de bani decât cel stabilit anterior.

sg

În conformitate cu legea privind piața produselor petroliere, prețurile plafon de comercializare cu amănuntul pentru benzină și motorină se calculează în baza cotațiilor medii Platts recalculate în lei moldovenești reieșind din rata oficială medie de schimb a monedei naționale stabilită de Banca Națională a Moldovei în raport cu dolarul SUA pentru ultimele 14 zile calendaristice.

În perioada de referință (29.05.2018 – 11.06.2018) cotațiile medii Platts  s-au majorat cu 8,74 USD/tona pentru benzină (+1,23%) și 6,74 USD/tona pentru motorină (+1,02%). Cursul mediu de schimb al monedei naționale în raport cu dolarul SUA a constituit 16,9016 lei/USD fiind în creștere cu 0,3118 lei (+1,88%). Astfel, majorarea cotațiilor medii Platts recalculate în lei moldovenești a constituit 0,34 lei/litru pentru benzină și 0,32 lei/litru pentru motorină inclusiv TVA.

Celelalte componente ale prețului plafon, în ultimele două săptămâni, au rămas nemodificate fiind compuse din cota taxei pe valoarea adăugată de 20%, cota accizului de 3,76 lei/litru pentru benzină și 1,76 lei/litru pentru motorină. Marja comercială specifică de 3,25 lei/litru include:

 •  prima furnizorului rafinăriei;
 •  costurile de transportare şi de asigurare a produselor petroliere pe teritoriul altor țări;
 •  taxele pentru efectuarea procedurilor vamale şi plata pentru emisiile de poluanți;
 •  cheltuielile pentru convertirea valutei;
 •  cheltuielile de transportare, depozitare şi comercializare a produselor petroliere pe teritoriul țării (cheltuieli privind amortizarea activelor imobilizate cu destinație comercială; salariile, asigurarea socială și asigurarea medicală a angajaților; reparația curentă a imobilizărilor cu destinație comercială; cheltuieli legate de locațiunea imobilizărilor cu destinație comercială; cheltuielile de la obiectivele cu destinație comercială privind serviciile comunale, energia electrică, încălzirea etc; pierderi normative a produselor petroliere (perisabilitate);
 •  alte cheltuieli justificate şi necesare aferente activității de import şi de comercializare a produselor petroliere principale.
 •  profitul din activitatea comercializare cu amănuntul a produselor petroliere.

ANRE solicită consumatorilor care se vor confrunta cu situații, când prețurile de  comercializare cu amănuntul a carburanților aplicate de operatori vor depăși prețurile plafon stabilite de ANRE, să comunice aceste cazuri la linia verde a ANRE: +373 800 10 800.

Foto: moldova.org

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green