dssfd

Asigurarea funcționării unei prese libere și independente, discutată de premierul Maia Sandu cu reprezentanţii mass-media

Prim-ministrul Maia Sandu s-a întâlnit cu reprezentanții mass-media pentru a aborda problemele presei și soluțiile necesare privind asigurarea funcționării unei prese libere și independente. La eveniment au participat reprezentanți ai presei din Chișinău, ai presei locale, jurnaliști de investigație, precum şi reprezentanți ai organizațiilor de media.

„Vreau să vă mulțumesc pentru toată munca și nopțile nedormite de-a lungul anilor, pentru unii chiar zeci de ani, în care au stat la paza democrației. Am văzut, mai ales în ultimele zile și săptămâni, reporteri care riscau cu securitatea personală pentru a afla adevărul, redacții de știri care au lucrat fără încetare, jurnaliști care au fost amenințați din cauza investigațiilor. Sunt convinsă că nu de mulțumirile politicienilor aveți dvs. nevoie, ci de schimbarea atitudinii și, bineînțeles, de schimbarea legislației, așa încât să fiți protejați, să aveți acces la informații și să puteți munci în condiții bune și cu salarii bune”, a declarat premierul Maia Sandu.

Şeful Executivului a mai accentuat necesitatea de a pune bazele unei media independente şi sustenabile în Republica Moldova, întrucât astăzi ne confruntăm cu derapaje în acest sens. Astfel, prim-ministrul a menţionat cele mai importante probleme existente în sistem. Printre acestea: ineficienţa Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), îngrădirea accesului la informaţie de interes public, monopolizarea pieţei de publicitate, dar şi neglijarea interesului public de către televiziunea naţională – aceasta fiind plătită din banii cetăţenilor. În acelaşi timp, Maia Sandu s-a referit la problemele financiare cu care se confruntă presa locală.

La rândul lor, reprezentanţii mass-mediei au semnalat şi despre alte probleme, în mod special inacțiunea și ineficiența Consiliului Concurenţei şi abuzurile de la Poşta Moldovei, care nu a livrat în unele localităţi ziare „incomode” fostei guvernări. Aceştia au mai vorbit despre tergiversarea investigării cazurilor de presiuni asupra jurnaliştilor.

Utilizând formatul întrevederii, participanţii au solicitat reevaluarea tarifelor de chirie pentru mass-media în instituțiile de stat, stabilirea unui rating corect al audienței TV, susținerea de către stat a producției de conținut local şi educativ, înlocuirea membrilor de la CCA, precum şi demonopolizarea pieței de publicitate. Totodată, a fost accentuată necesitatea elaborării cadrului legal pentru transparentizarea finanţării instituţiilor mass-media, dar şi revizuirea legii cu privire la datele cu caracter personal şi a celei cu privire la utilizarea dronelor.

În cadrul şedinţei, prim-ministrul a precizat că în perioada imediat următoare va fi elaborat un plan de acţiuni pe termen scurt, de 100 de zile, care va întruni o serie de măsuri pentru lichidarea problemelor din sistem şi asigurarea funcționării unei prese libere și independente.

Foto: gov.md

Răspândește știrea!

2 Comentarii

 1. Jora at |

  Ei ce să mai vorbim, duă ce o să federalizați țara numai indeendenta presei va fi posibilă.

  Reply
 2. Mister at |

  dar de ce mamaele cu copii nu vor primi cele 200 de lei lunare , pizdo ce esti tu? pentru ce mai guvernezi?

  Reply

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green