diabet_testare_glicemie_07369300

Astăzi, 14 noiembrie, este marcată Ziua Mondială a Diabetului Zaharat

Astăzi, 14 noiembrie, este marcată Mondială a Diabetului. În acest an, evenimentul, care are loc la inițiativa Federației Internaționale de Diabet cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății, se desfășoară cu genericul „Femeile și diabetul – dreptul nostru la un viitor sănătos”. 

În acest sens, astăzi sunt fi organizate conferințe medicale, seminare de instruire, ședințe informative publice şi individuale, mese rotunde, evenimente în comunitate, distribuirea materialelor informaționale, măsurarea gratis a nivelului de glicemiei, etc.

Cu începere de la ora 09:00, în holul Primăriei municipiului Chişinău va fi organizat un punct de testare a glicemiei. Iar pe întreg parcursul zilei, astfel de puncte de testare a glicemiei vor fi deschise în holurile preturilor de sector, a Centrelor Consultative Diagnostice și a Centrelor Medicilor de Familie a Instituțiilor Medico-Sanitare Publice municipale, dar şi în farmacii.

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în anul 2016, în Republica Moldova, 96.651 de persoane erau diagnosticate cu diabet zaharat. Prevalenţa a constituit în 2016 – 273,2 la 10 mii locuitori, respectiv în 2015- 254,3 la 10 mii locuitori. Incidenţa prin diabet zaharat a constituit în 2016 – 30,1 la 100 mii locuitori, în 2015 – 29,2 la 100 mii locuitori. Mortalitatea populației prin diabet zaharat se menține la aceleași valori pe parcursul anilor 2015 și 2016 – 11,5 la 100 mii locuitori.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, peste 199 milioane de femei au fost diagnosticate cu diabet, iar 2,1 milioane de decese la nivel global survin anual din cauza diabetului.

De menţionat că până la 70 la sută din cazurile de diabet zaharat de tip 2 ar putea fi prevenite, prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Femeile și fetele sunt persoanele-cheie în adoptarea unui stil de viață sănătos pentru a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea viitoarei generații.

„Femeile și diabetul – dreptul nostru la un viitor sănătos” – genericul actualei Zile Mondiale a Diabetului orientează sistemele de sănătate spre o abordare-ţintă, accentuată pe nevoile și prioritățile specifice femeilor cu diabet zaharat, cărora trebuie să li se asigure accesul la medicamente și tehnologii esențiale pentru diabet; la autoeducație și la informația necesară pentru a obține rezultate optime de tratare; la servicii de planificare a perioadelor de preconcepție pentru a reduce riscul în timpul sarcinii; la activitate fizică pentru a-și îmbunătăți starea sănătății.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a aprobat Programul naţional de prevenire şi control al diabetului zaharat pentru anii 2017-2021, precum și planul de acțiuni de implementare a acestuia, prin care își propune să reducă povera diabetului zaharat în Republica Moldova prin implementarea unui program eficace, centrat pe pacient, cu implicare instituțională și socială.

Foto: publika.md

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green