yu

Atelier internațional de lucru în domeniul prevenirii și depistării cazurilor de contrabandă cu substanțe nucleare

Timp de patru zile în incinta Inspectoratului General al Poliției de Frontieră are loc atelierul internațional de lucru în domeniul dezvoltării capacităților de instruire Moldova-Belarus, pe componenta utilizării celor mai moderne practici de prevenire și depistare a cazurilor de contrabandă cu substanțe nucleare.

Instruirile sunt asigurate de către lectori calificați din cadrul Laboratorului Național Nord Pacific și se desfășoară la inițiativa Administrației Naționale pentru Securitatea Nucleară (NNSA) pe lângă Departamentul Energiei al SUA.

În prima zi de lucru în cadrul atelierului, șeful Poliției de Frontieră Rosian Vasiloi a venit cu îndemnul către participanți de a fi activi și de a explora la maxim informațiile primite, pentru ca ulterior să fie eficient realizate în activitatea cotidiană. Totodată, dumnealui a mulțumit partenerilor americani pentru suportul consistent și continuu oferit angajaților Poliției de Frontieră, dar și altor autorități de drept din Republica Moldova.

În temă, scopul acestor instruiri este de a realiza un schimb de experiențe complete și sistematice cu experții americani, dar și între participanți, în ceea ce privește evaluarea cazurilor de detectare a materialelor radioactive/nucleare. La fel, capacitatea de a implementa cele mai eficiente și moderne practici în prevenirea și combaterea cazurilor de contrabandă cu substanțe nucleare. În acest sens, grupul de lucru va fi implicat în următoarele două zile într-un exercițiu amplu, unde vor fi simulate diferite situații.

Acest curs este binevenit și din considerentul că există riscuri care atentează la securitatea frontierei de stat, iar folosirea corectă a echipamentului și tehnicii speciale de ultimă generație va aduce o valoare adăugată eforturilor conjugate ale autorităților responsabile de prevenirea și combaterea criminalității transfrontaliere.

Participă la Atelierul de lucru angajații Poliției de Frontieră și Serviciului Vamal din Republica Moldova, reprezentanți ai Agenției Naționale de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice din Moldova (ANRANR), invitați ai Comitetului Grăniceresc și Comitetului Vamal din Republica Belarus, dar și reprezentanța autorității de frontieră a Ungariei.

Foto: border.gov.md

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green