Bilanțul fraudelor electorale – INVESTIGAȚIE VIDEO

Cele șase săptămâni de campanie, în care concurenții electorali au luptat pentru atenția alegătorilor și unul împotriva altuia, au luat sfârșit, iar acum decizia aparține poporului, care urmează să-și „angajeze” un președinte. 

Portalul informațional BASARABIA.MD a monitorizat actuala campanie pre-electorală, cea electorală, dar și scrutinul din cadrul turului I, constatând că nici de această dată legea nu a stat în capul mesei, iar caracterul democratic și transparent în care s-au desfășurat exercițiile respective a fost sfidat de multiplele încălcări și abuzuri comise de pretendenții la funcția supremă în stat. 

new-piktochart_18061401_cea6a4c9c160663fb8b1dfd24f8d34206ab6cd60Pe teritoriul țării, cele mai multe abateri au fost înregistrate de echipa Partidului Democrat, care a făcut uz în repetate rânduri de resurse administrative. În adresa democraților au fost lansate mai multe acuzații privind obligarea angajaților instituțiilor de stat, aflate în subordinea membrilor de partid, de a vota la alegeri pentru Marian Lupu. Reamintim că acesta a renunțat la cursa prezidențială cu patru zile înainte de alegeri, fapt care, de asemenea, presupune o încălcare a prevederilor Codului Electoral, în care se stipulează că o astfel de decizie poate fi anunțată nu mai târziu decât cu o săptămână înainte de ziua scrutinului.

Marian Lupu este urmat în clasamentul încălcărilor comise în campania electorală de către Igor Dodon, implicat în multiple cazuri de corupere a alegătorilor. Același Dodon este și lider la capitolul cheltuieli neraportate. Socialistul „a uitat” să indice în rapoartele financiare cel puțin 2,2 milioane de lei pentru turul I al alegerilor.

Topul abuzurilor este completat de Maia Sandu, dublu avertizată de CEC pentru implicarea oficialilor străini în campania electorală și pentru nedeclararea tuturor cheltuielilor în cadrul raportului financiar, prezentat la autoritatea electorală. Recent, candidatul comun al PAS, PPDA și PLDM a fost implicat într-un scandal legat de modul de finanțare a campaniei electorale. Este vorba despre o donație suspectă de 300 de mii de lei, virată pe contul PAS de către persoane dubioase din anturajul primarului de Orhei, Ilan Shor.

De menționat faptul că, atât CEC, cât și misiunea de observare Prom-LEX, a constatat o schemă vicioasă subtilă practicată de PAS de a masca donatorii prin viramente din partea partidului, și nu a donatorilor primari, evitând, astfel, transparența financiară, lucru depistat și în cazul candidatului „Partidului Nostru”, Dumitru Ciubașenco. Precizăm că Igor Grosu, secretarul PAS, a specificat în cadrul unei dezbateri televizate că această metodă i-ar fi fost recomandată de Comisia Electorală Centrală, declarație pe care CEC a infirmat-o ulterior, cu precizarea că schema respectivă este o încălcare a Codului Electoral.

jgjConstatăm, de asemenea, că instanța de judecată a sancționat dur actul de corupere a alegătorilor, stabilind cea mai severă pedeapsă – excluderea din alegeri. Această măsură a fost, însă, aplicată în mod selectiv, doar în raport cu candidatul „Partidului Șor”, Inna Popenco, în timp ce alți concurenți electorali, prinși ignorând legea, au scăpat ca prin urechea acului de sancțiuni.

Alegatorii sunt și ei sceptici față de corectitudinea prezidențialelor. Potrivit unui sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova în perioada 1-5 noiembrie curent, 53% din respondenți au declarat că actuala campanie electorală decurge cu multiple abateri, care vor influența negativ rezultatele finale ale prezidențialelor.

fg

Merită să notăm că, în comparație cu alegerile parlamentare din 2014, se atestă o descreștere a numărului de încălcări flagrante în perioada campaniei electorale, dar și în ziua scrutinului. Cu toate acestea, abuzurile au devenit o parte inalienabilă a alegerilor din Moldova. Până și experții consideră că încălcările au existat și vor exista întotdeauna, iar viitorii concurenți, în goana după funcțiile înalte în stat, vor găsi mereu  metode ingenioase de a ocoli legislația.

De asemenea, pentru a consolida concluziile noastre, am încercat să aflăm ce cred persoanele din stradă despre felul în care s-au manifestat candidații la funcția de șef al statului. Răspunsul este univoc – oamenii susțin că și de aceasta dată am fost martorii unei campanii deosebit de murdare, marcată de multiple neadevăruri, acuzații false, denigrări și ignorarea așteptărilor și dorințelor alegătorilor.

Oamenii sunt de părere că fiecare candidat care se aventurează în cursă, trebuie să fie responsabil de acțiunile și declarațiile sale, în caz contrar, urmând să fie sancționat, atât de organele responsabile, cât și de alegători. Ultimii au un rol extrem de important în educarea viitorilor demnitari de stat. Atât timp cât nu vom fi ignoranți și vom taxa dur orice tentativă de a încălca regulile, vom putea spera la campanii electorale în care candidații își vor îndrepta atenția spre popor și nu împotriva oponenților săi.

Despre monitorizarea campaniei electorale și totaluri puteți afla mai multe din materialul video realizat de BASARABIA.MD! 

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green