1

Blocarea liberei circulații în Zona de Securitate abordată în Comisia Unificată de Control

La ședința Comisiei Unificate de Control din 2 iulie, delegația Republicii Moldova a semnalat încălcarea gravă a dreptului la libera circulație care s-a înregistrat în această zi concomitent la toate posturile ilegale „grănicerești” instalate de Tiraspol în Zona de Securitate. Acțiunile abuzive ale structurilor transnistrene se califică drept sfidare a actelor de bază ale operațiunii de pacificare și un dispreț total față de deciziile aprobate la nivel de Comisie. Asemenea situație s-a produs în contextul în care în ultima perioadă Tiraspolul a provocat slăbirea pârghiilor de control asupra Zonei de Securitate, de care dispune Comisia și incapacitatea mecanismelor de pacificare de a contribui la eliminarea posturilor ilegale.

Întrebați tranșant despre motivul îngrădirii accesului a sute de cetățeni care se îndreptau fie la muncă, fie la centrele de sănătate, fie la instituțiile publice pentru a beneficia de servicii sau se duceau în vizite la rude, reprezentanții transnistreni în Comisie nu au oferit nici un răspuns și au menționat că au nevoie de timp pentru a se documenta. Totuși, aceștia au zădărnicit, și de această dată, includerea în ordinea de zi a problemei posturilor ilegale. A fost tergiversată și solicitarea de a trimite la fața locului observatorii militari care să fixeze regulamentar încălcarea.

Maniera părții transnistrene de a denatura adevărul, de a dezinforma Comisia și de a încerca să manipuleze opinia publică a fost condamnată într-o declarație a delegației Republicii Moldova, care subliniază că reducerea autorității Comisiei este consecința acestor acțiuni ale Tiraspolului.

La solicitarea Centrului de Poștă Criuleni, locuitorilor din Cocieri și Molovata Nouă, delegația Republicii Moldova a făcut apel către ceilalți participanți ai Comisiei să asigure trecerea liberă pentru funcționarii poștali care urmează să livreze pensiile cetățenilor domiciliați în aceste localități din Zona de Securitate.

foto: noi.md

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green