19883

BLOG: Ce e democrația, de fapt?

„Democrația este calea cea mai ușoară către tiranie”

Aristotel.

 Cee ce vedem acum în Parlamentul RM putem liber să-l numim ,,un pîrț al democrației”.  Această ,,camera de lorzi” aleasă cu scopul de a sluji cît mai cu străduință poporului s-a transformat într-o cloacă, unde fiecare își urmărește scopul meschin și luptă în disperare pentru un loc călduț. Cum de s-a întîmplat asta?

Poate ar trebui să pornim de la ideea că Democrația ca formă de guvernămînt nu e atît de benefică cum ni se pare? Ea ne este împinsă prin propagandă din afară. Cam de ce, și cui i-ar trebui asta? Cum e o vorbă din bătrîni ,,Dacă viitorul e neclar, treci cu ochiul prin istorie”.

Vechile cărți ne spun că Imperiul Roman a cucerit democrația grecească. Și totodată și-a umflat granițele făcînd Marea Mediterană a lor, numind-o More Nostrum – Marea Noastră.

Karl cel Mare i-a unit pe franci și a creat un impunător imperiu din ramurile căruia au crescut aproape toate statele moderne europene.

Arabii au cucerit o jumătate de glob, implantînd oriunde islamul. Și așa s-a creat una din cele mai mărețe civilizații din istorie.

Carl V Habsburg fiind suveran al Imperiul Spaniol a cucerit noul continent descoperit, permițîndu-și să se laude că țara lui e atît de mare încît soarele asupra pămîntului său nu apune niciodată.

Dar putem să luam un exemplu mai apropiat nouă – Moldova lui Ștefan. Pe timpul voievodului Mușatin țara era mică, dar atît de puternică, încît dădea tonul politicii europene. Ștefan cel Mare a unit țara, i-a supus pe boieri și le-a dat Imperiului Otoman așa lecții de comportament încît le pierise pofta pentru mult timp ca să-și mai bage nasul aici.

Și acum hai să vedem dacă în toate aceste istorii de succes a fost măcar un pic de democrație? Deloc! Toți acești conducători utilizau puterea verticală, cu duritate și ardoare. Se pare că datorită acestui factor țara avea de cîștigat, devenind mai bogată și puternică.

Normal, pentru că o țară puternică e în stare să-și apere interesele naționale și să-și utilizeze bogațiile și resursele interne în interesului poporului și dezvoltarea lui. Iar democrația, neavînd factori de restrîngere, cel mai des naște ohlocrație (puterea săracilor) sau plutocrație (puterea comercianților). La oricare din treucile statale sus-numite ajunge elita coruptă gata să vîndă interesele și bogățiile naționale oricui care dă un preț satisfăcător.

Firul istoriei duce către cele mai bogate fortărețe ale democrației – USA și UK.

USA – e un imperiu Mondial unde verticalitatea executivă a puterii e la ea acasă. În UK în genere e monarhie, și nici măcar nu e constituțională.

Care ar fi concluzia? Că ar trebui să alegem și noi un domn-vodă, ca să avem succes, să scăpăm de corupție și sărăcie?

Ar fi o metodă extremală, desigur, spre care nu putem să tindem, dar și cu actuala parodie sub numele de ,,republică parlamentară” nu ne putem împăca.

Ar trebui să luam ce e mai bun de la liderii vestici, campioni în democrație : libertate, egalitate, fraternitate și…o dură putere verticală.

Ajunge cu tărăboiul din parlament! Conform exemplului de succes vestic optăm – puterea în mîinile unui singur om!

BLOGUL lui Radu Frunzari

Opinia exprimată în această postare reprezintă opinia autorului și nu coincide neapărat cu opinia redacției portalului de știri BASARABIA.MD

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green