calul troian

BLOG: Ce facem cu Chișinăul fără Chirtoacă? Îl dăm pe mâna lui Plahotniuc și Dodon sau îl întoarcem poporului?

Cutreierând mahalaua facebook, am dat întâmplător peste postarea aproape providențială a activistului civic Paşa Valeriu, care a anticipat cu câteva săptămâni înainte că Plahotniuc o va pune în fotoliul de primar interimar pe Silvia Radu. „Am greșit însă perioada, credeam că va fi după referendum. Uite că acum totul a devenit foarte clar. Acum partidele de dreapta nu mai au niciun motiv, măcar formal, să boicoteze referendumul de pe 19 noiembrie. Acesta nu e un referendum despre demiterea lui Dorin Chirtoacă (care oricum o merită). Este referendum care va răspunde la o întrebare cu două opțiuni: “Facem alegeri sau îi lăsăm orașul lui Plahotniuc?”

Foarte exact punctat, Valeriu. Din moment ce Plahotniuc a cocoțat-o deja pe Silvia Radu în fotoliul de primar interimar, referendumul nu mai este o luptă dintre liberali și socialiști, ci mai degrabă un cal troian, o diversiune inițiată de Plahotniuc pentru a pune mâna pe ultima redută de rezistență în fața mafiei oligarhice.

Voi ce alegeți? Dacă boicotăm referendumul și acesta eșuează, primar rămâne Silvia Radu, omul lui Plahotniuc. Dacă ne mobilizăm și ieșim masiv la referendumul socialiștilor, votând pentru demitere, provocăm alegeri anticipate și avem șansa să alegem un nou primar pro-european din partea opoziției anti-oligarhice. Da, da – anume pro-european. Chiar dacă câștigă la referendum, socialiștii oricum n-au nicio șansă să ia primăria, pentru că Chișinăul mereu a fost o cetate a românismului, în care au predominat viziunile pro-europene de dreapta.

Așadar, ce alegem: Boicotăm referendumul doar pentru că e organizat de socialiști și lăsăm Chișinăul pe mâna lui Plahotniuc? Sau, totuși, participăm la referendum? Indiferent de cine n-ar fi organizatorii, referendumul este, totuși, un exercițiu absolut democratic, poate chiar unicul instrument pe care îl mai avem pentru a ne exprima poziția critica față de politicienii compromiși care ne-au dezamăgit. Dincolo de asta, e și singura cale de a scoate Chișinăul din mîinile lui Plahotniuc, care odată instalat la primărie prin interimat, nu va mai putea fi scos de acolo nici cu forța.

Așa sau altfel, nu există niciun scenariu ca Chirtoacă să rămână primar. Dacă referendumul eșuează din lipsă de cvorum sau din cauza numărului insuficient de voturi exprimate pentru demitere, primar interimar până la următoarele alegeri locale oricum va rămâne omul lui Plahotniuc, Silvia Radu. Astfel, în pragul alegerilor parlamentare Plahotniuc va beneficia de resurse administrative fără precedent, cu care să-și asigure trecerea confortabilă a pragului electoral și chiar să construiască o nouă majoritate parlamentară. Iar Chirtoacă, indiferent de soarta referendumului, va rămâne în continuare suspendat și cercetat în cadrul dosarelor penale, deschise pentru corupere și trafic de influență, și poate chiar să ajungă după gratii până în 2018, cu o sentință definitivă și irevocabilă.

Nu vă lăsați mințiți de propaganda oligarhică și scuzele geopolitice ale boicotiștilor. Mai puneți-vă încă o dată întrebarea: Care este miza și pentru ce luptați, de fapt? Nu uitați că pe Chirtoacă oricum nu-l mai putem salva, așa că prin urmare principala provocare a referendumului este ce facem cu Chișinăul fără Chirtoacă? Dacă vrem să salvam capitala de binomul criminal Plahotniuc-Dodon, atunci trebuie să ieșim la referendum și să votăm pentru demiterea lui Chirtoacă. În acest caz vom provoca alegeri anticipate, interimatul Silviei Radu va fi anulat, iar noi pentru a treia oară consecutiv le vom șterge nasul socialiștilor și vom alege un nou primar pro-european, care să fie integru, neșantajabil, profesionist, cu experiență și anti-plahotniucist. Iar provocatorii care vreau ca și Chișinăul, de rând cu restul Moldovei, să ajungă pe mâinile mafiei de la guvernare, nu au decât să boicoteze referendumul sau să voteze contra.

BLOGUL lui Dan Oleinic

Opinia exprimată în această postare reprezintă opinia autorului și nu coincide neapărat cu opinia redacției portalului de știri BASARABIA.MD

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green