erb

BLOG: Ce ne pregătește Plahotniuc pentru 2018?

Ceia ce se întîmplă în prezent, a fost gîndit vre-0 3-4 ani în urmă. Furtul miliardului a fost pus în aplicare începînd din 2013, însă planul general al jafului a fost elaborat încă în 2009. Trecerea la votul mixt, pentru care au votat deputații lui Plahotniuc și Dodon vara, la fel a fost plănuită încă prin 2014. Votul mixt va pemite forțelor politice discreditate, lipsite de încrederea cetățenilor, care nu au implementat reformele cerute de UE, să rămînă la putere.

Evenimentele care vor avea loc în 2018, nu vor fi spontane și nu se vor întîmpla de la sine. Catastrofele din anul 2018 au fost și ele gîndite încă prin 2016.

Obiectivele statului major, care se ocupă de pregătirea operațiilor secrete pentru anul 2018, sunt următoarele:

 • Să păstreze puterea de stat în mîinile lui Vlad Plahotniuc.
 • Să stopeze acțiunile de investigare a jafului bancar.
 • Să impună SUA și UE să acorde Republicii Moldova ajutor financiat necondiționat.

Oficialii de la Bruxxeles în cadrul summit-ului Parteneriatului Estic i-au explicat delegației moldovenești ca la niște proști, ca la niște sălbatici înapoiați, ce are de făcut guvernarea, și care sunt etapele stabilizării situației din Republica Moldova. Europarlamentul dorește ca guvernarea de la Chișinău să-și asume realizarea angajamentelor prevăzute în cadrul parteneriatului estic și acordului de asociere cu EU. Vorbind în linii mari, UE a înaintat lui Plahotniuc 3 cerințe:

1. Să implementeze reforma justiției.

2. Să coreleze legislația moldovenească la normele internaționale conform recomandărilor comisiei de la Veneția.

3. Să întoarcă Republicii Moldova miliardele furate.

Dacă Plahotniuc realizează aceste 3 puncte, Uniunea Europeană va debloca macrofinanțarea Republicii Moldova, și îi va permite lui Plahotniuc să cîștige alegerile din 2018, iar observatorii europeni vor închide ochii la “micile” fraude electorale.

Desigur că Vlad Plahotniuc nu poate să meargă pe drumul indicat de oficialii de la Bruxxeles. Asta ar însemna distrugerea controlului mafiei asupra instituțiilor statului. Diacov și Voronin niciodată nu-i vor permite lui Vlad Plahotniuc să implementeze reforme reale în justiție. Asta ar însemna scoaterea clanurilor politico-interlope, care conduc azi cu Moldova, în afara legii.

Voronin și Diacov îl vor impune pe Plahotniuc să se ocupe în 2018 cu huliganizm geopolitic. 

Cîmpul de manevre este foarte limitat. Posibilele scenarii pentru 2018 sunt:

a) Unirea cu România, în caz dacă mafia românească și mafia moldovenească găsesc numitorul comun.

b) Război în Transnistria și conflict cu populația gagauză.

Sau și una, și alta. Cînd vor începe să bubuie tunurile, iar Putin va amenința Moldova cu tancuri, deja nimeni nu își va mai aduce aminte de așa “mărunțișuri” ca miliardele furate sau reforme în . Alte lucruri, mai importnate vor fi pe agenda zilei: meținerea păcii și evitarea pierderilor omenești…

Acum aceste scenarii par fantastice. Dar dacă spuneați cuiva în 2009 că cei din AIE vor fura în 2014 un miliard, la fel ar părea ceva fantastic.

Orice nu s-ar întîmpla în 2018, trebuie să înțelegem că scenariul a fost pregătit încă prin 2015, cînd Diacov la consvins pe Voronin că Plahotniuc trebuie să-l facă pe Dodon președinte…

BLOGUL lui Radu Frunzari

Opinia exprimată în această postare reprezintă opinia autorului și nu coincide neapărat cu opinia redacției portalului de știri BASARABIA.MD

Răspândește știrea!

1 Comentariu

 1. Dragos at |

  In 2018 Plahatniuk, dupa ce va candida la nr.13, adica mai aproape de casa din Chisinau, va da piept cu instant si va ajunge la balamuc, mai exact in celula.

  Reply

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green