dodo-plaha

BLOG: Cocktailul mixt Dodon-Plahotniuc

Parteneriatul public-privat Plahotniuc-Dodon a ajuns la un nou nivel. Mai întâi votul pentru Timofti, apoi împărţirea pieţei mediatice, cedarea funcţiei de procuror general, învestirea comună a noilor directori la Moldova-Gaz şi ANRE, partajarea funcţiilor de ambasador, reconfirmarea judecătorilor plahotniucişti, lichidarea comună a concurenţilor politici… iar acum Dodon propune trecerea la sistemul de vot mixt.

Socialistul încearcă să ne convingă că mixtul său e diferit de uninominalul lui Plahotniuc şi că această opţiune de “compromis” taie din “ambiţiile şi interesele înguste de partid” ale democraţilor şi întruneşte, chipurile, cea mai mare susținere din partea cetățenilor țării. Nimic altceva decât bluf, manipulare, populism, minciună şi praf în ochi.

Preşedinetele de buzunar al mafiei de la guvernare chiar ne are de proşti şi naivi, dacă crede că avem o memorie atât de scurtă, încât să nu ne amintim că acelaşi sistem mixt, propus astăzi de Dodon, a fost propus exact 4 în urmă de Plahotniuc, pe atunci prim-vicepreşedintele PD, şi aprobat în Legislativ chiar în lectură finală pe 19 aprilie 2013, doar că legea aşa şi nu a fost implementată din cauza conflictului de atunci dintre Plahotniuc şi Filat. Iată că istoria se repetă. Acelaşi măr otrăvit, acelaşi autor, diferă doar strategia de executare.

Odată ce măştile au fost scoase, putem face câteva concluzii cât se poate de plauzibile privind intențiile celor de la guvernare:

1. Vrem noi sau nu vrem, opunem rezistenţă sau ne resemnăm, aşa sau altfel, sistemul electoral va fi modificat.

2. Atât uninominalul, cât şi mixtul sunt iniţiativele jonglorului Plahotniuc, ambele avantajează la alegeri Partidul Democrat şi indiferent care din ele va fi aprobat, noul sistem electoral îl va ajuta pe Plahotniuc să se menţină la guvernare pe o perioadă nedeterminată şi să preia controlul absolut asupra statului.

3. Şantajul, presiunea şi corupţia şi-au făcut efectul, aşa încât PD-ul dispune la moment deja de toate voturile necesare.

4. Dacă Comisia de la Veneția va da aviz pozitiv proiectului de lege privind sistemul electoral uninominal, atunci proiectul va fi votat în Parlament cu voturile PD-ului şi transfugilor din celelalte partide.

5. Dacă Comisia de la Veneția va da aviz negativ proiectului înaintat de PD, atunci fără consultări prea mari proiectul de lege înaintat de Președinte va fi aprobat cu voturile PD+PSRM și vom avea un sistem electoral mixt.

Iminenţa votului PD+PSRM este confirmată şi de comentariile Partidului Democrat pe marginea iniţiativei lui Dodon. Pe de o parte jonglorul Plahotniuc aruncă praf în ochi, învinuindu-şi marioneta de “truc politic”, iar de cealaltă parte tatonează terenul, recunoscând public că “nu refuză dialogul” şi rămâne deschis să discute cu partidele care propun sistemul mixt pentru a atinge “un consens politic cât mai larg”.

6. Dodon practic îi întinde lui Plahotniuc un colac de salvare. Dacă PSRM se alătura apelului comun al opoziţiei împotriva schimbării sistemului de vot, indiferent că-i uninominal sau mixt, Plahotniuc se pomenea într-o izolare absolută, iar votarea scremută, trasă de păr a uninominalului în Parlament, în caz că-i reuşea, deşi sunt mari dubii şi aici, avea să-l coste şi să-i aprindă multe paie în cap. Votarea împreună cu socialiştii pentru sistemul mixt, însă, pe lângă confortul surplusului de voturi îi aduce şi devidende în ochii partenerilor externi, demonstrându-i capacitatea de a găsi compromis chiar şi cu formaţiunile cu traiectorii (geo)politice diametral opuse.

Şi uite aşa, aplicând aceeaşi tactică a jonglării, în timp ce holdingul de propagandă convinge cetăţenii că apelul comun al forţelor de opoziţie Sandu-Năstase-Cibotaru-Usatîi-Voronin împotriva modificării sistemului electoral reprezintă un înalt act de tradare, adevăraţii trădători Plahotniuc şi Dodon, fără a întâmpina vreun obstacol din partea societăţii, pun în aplicare “compromisul în interes naţional”. 

Dacă încă nu v-aţi dat seama că sunteţi manipulaţi şi hrăniţi cu bombonele, e tocmai timpul potrivit să o faceţi!

BLOGUL lui Dan Oleinic

Opinia exprimată în această postare reprezintă opinia autorului și nu coincide neapărat cu opinia redacției portalului de știri BASARABIA.MD

Răspândește știrea!

4 Comentarii

 1. Dragos at |

  Mixt-ura Plahoitov & Dodonbas

  Reply
 2. Rodriguez at |

  Plahotniuc s-a folosit de proteste pentru a l face pe santajabilul Dodon presedinte

  Reply
 3. Colea at |

  Dan Oleinic, singur esti un Coctail Mix intre prostie si bani pe care i-ai primit pentru scrierea acestui kkt

  Reply
 4. Nina at |

  Dar de ce nu si coktailul anti uninominal Voronin-Maia-Nastase- Cebotari, cel care sa otravit cu ceai ce a cerut la proteste.

  Reply

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green