drumuri-chisinau.f.nadea-roscovanu

BLOG : De ce avem drumuri rele?

Suntem la cap de lista (de la coadă) în topul celor mai rele drumuri. Forul Economic Mondial ne-a plasat pe locul 144, adică ultimul. Din raportul anual al Administrației de Stat a Drumurilor rezultă că 16,32% dintre drumurile naționale se află în stare perfectă, 17,65% – bună, 30,43% – satisfăcătoare, 20,21% – proastă și 12,39% – foarte proastă. Pe hîrtie treaba pare să meargă foarte bine, dar, de fapt, e destul sa dai o tură prin Moldova ca să înțelegi că cifra drumurilor foarte proaste din Moldova e de 90% și nici pe departe așa cum ne spală „domniile sale” pe creier.

Anual, fondul rutier, strîns din buzunarele șoferilor, constituie circa 1,08 miliarde lei. BERD, Banca Europeană de investiții și UE au oferit așa-zisele injecții financiare. 4 miliarde de lei sunt deajuns ca sa asfaltezi toata Moldova și să menții drumurile în stare ideală. Calitatea drumurilor noastre e exact ca a hîrtiei igienice – cum dă o ploaie, se topește. Acum acești „specialiști” utilizează asfaltul rece, care este spălat de prima ploaie. Se investesc milioane în drumuri, dar e destul să vină primăvara că milioanele au plecat odată cu zăpada.

Țara noastră dispune de fabrică de ciment, fabrica metalurgică care produce armătură, nisip și oameni muncitori. Avem și bani, doar anual achităm impozitele pe drumuri, altfel nu ți se permite să treci testarea tehnică. O țară atît de mică și nu e chip de o adus în ordine, măcar în direcția drumurilor? Problema nu e în țară sau regimul climateric – ci în gestiunea banilor alocați din buget pentru fondul rutier, care sigur nu ajung la destinație. Normal că nu ne mai miră mașinile de top din capitală și nici nu ne mai întrebam pe ce bani ar putea fi cumparate mașini de sute de mii de euro într-o țară cu salariul minim pe economie în jur de 100 $.

Corupția, cumătrizmul și otkaturile au prins rădăcini atît de adînci la noi în țară, că de-ar fi dorință să faci ordine ar trebui să mături prin pușcării guvernarea actuală și să o începi de la zero, cu oameni simpli, care se tem mai întîi de Dumnezeu să fure și apoi de lege.

BLOGUL lui Radu Frunzari

Opinia exprimată în această postare reprezintă opinia autorului și nu coincide neapărat cu opinia redacției portalului de știri BASARABIA.MD

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green