Screenshot_20180422-161426~3

BLOG: Aprecierea forțată a leului – încă o schemă criminală a regimului Plahotniuc

Eu, la fel ca şi alte sute de mii de moldoveni, impuşi de circumstanțe să muncească departe de casă şi familiile lor, trimit regulat bani acasă. Mult sau puțin, atât cât pot, indiferent că am sau nu am un lucru stabil, dar mă strădui să trimit lunar câte ceva. Ştiu că de transferurile mele depinde dacă va mânca sau nu ceva la cină familia mea rămasă acasă. Dacă va putea plăti facturile sau să-şi cumpere ceva din strictul necesar.

De aceea urmăresc cu atenție cotațiile valutare ale leului nostru în raport cu celelalte valute. În special dolarul american. Pentru că cel mai des transfer bani în dolari. Nu ştiu dacă ați observat şi voi, dar în ultimele luni acesta s-a depreciat dramatic față de leu, ajungând de la indicatorul de 20 de lei, pe care ne-am obişnuit cu toții să-l vedem între 2015 şi 2017, la indicele catastrofal de 16.4 lei. Cea mai ridicată cotație a leului din ultimii 3 ani. Şi asta e abia începutul. Dolarul continuă să se deprecieze zilnic. Deci din 10 mii de lei cât putea obține familia mea din 500 de dolari acum câteva luni, au rămas acum doar 8200 de lei. Astfel, eu sunt furat de 1800 de lei, deşi transfer aceiaşi sumă de 500 de dolari. Asta înseamnă câte 360 de lei la suta de dolari. Acum închipuiți-vă că timp de un an, 2017 spre exemplu, moldovenii au trimis acasă circa 1 miliard de dolari. Asta înseamnă un furt de 3,6 miliarde de lei din buzunarul fiecărui migrant, bani care prin intermediul BNM ajung direct în buzunarul mafiei oligarhice. Normal, nu? Guvernarea voastră pro-europeană a mai găsit încă o soluție cum să mai fure de la acest biet popor, şi aşa furat şi sărăcit ani de zile în şir.

Prețurile şi tarifele, în schimb, cum au crescut dublu-triplu acum 4 ani, după aşa-zisul “jaf al secolului”, aşa şi au rămas. În loc să se adapteze şi ele la inflația leului, să scadă când e cazul, acestea din contra, pe alocuri au mai şi crescut încă.

Ceea ce scriu aici cu siguranță nu veți auzi la Publika sau la Canal 3 şi nu veți citi pe blogurile de pe vox.publika sau în statusurile şi comentariile de pe facebook ale trollilor plătiți de putere, care zi şi noapte vă spală creierii că regimul lui Plahotniuc e mai democratic decât democrația în sine şi că noi acum trăim mai bine ca niciodată.

De ce calific eu această evoluție a cotațiilor valutare drept schemă frauduloasă şi furt? Pentru că aprecierea leului e făcută intenționat de guvernarea noastră, nu este justificată de niciun factor logic extern şi nu se sincronizează nicidecum cu ceea ce se întâmplă pe piețile valutare internaționale. Pentru că am mai văzut explozii similare de curs în 2014, după furtul miliardului din sistemul bancar, urmate apoi de deprecieri spontane şi rapide. Ceea ce pierdem noi la curs schimbând de nevoie valuta la cotații reduse, guvernarea recuperează lejer prin intermediul BNM, achitând cu valuta noastră toate tranzacțiile sale internaționale, iar restul rămas vânzându-ne tot nouă, dar deja la un curs convenabil lor.

Ap şi, dragi cetățeni? Mai aveți răbdare să suportați aceşti cloşari de la guvernare? Ar trebui să aveți, pentru că ei au în rezervă încă multe scheme criminale de a ne pune în genunchi şi a ne f#te.

BLOGUL lui Dan Oleinic

Opinia exprimată în această postare reprezintă opinia autorului și nu coincide neapărat cu opinia redacției portalului de știri BASARABIA.MD

Răspândește știrea!

1 Comentariu

 1. Anonymous at |

  :shock:

  Reply

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green