32396418_1853989844640552_912688234096492544_n

BLOG: Furt masiv de voturi la Eurovision – Moldova, exclusă pe criterii politice din TOP 3

O nouă ediție Eurovision și iarăși geopolitică, jocuri murdare de culise și un pseudo-juriu internațional părtinitor și absolut neobiectiv, care a călcat în picioare opțiunea telespectatorilor, care în mod normal trebuia să fie în capul mesei, și a furat de la reprezentanții Moldovei cu cinism și tupeu zeci de voturi, pe care le meritam pe bună dreptate.

Vi se pare corect ca telespectatorii români să ne dea 12 puncte, iar juriul discriminator și rasist – 7, doar pentru faptul că ai noștri au avut un mesaj de susținere și în limba rusă și undeva pe net apar într-o poză cu drapelul transnistriei? Vi se pare cinstit și obiectiv că pseudo-jurații din Ukraina i-au pedepsit pe artiștii moldoveni, acordându-le din motive strict politice zero puncte (!), doar pentru că compozitorul piesei e rusul Filip Kirkorov, pe care ei nu-l digeră? Asta în timp ce telespectatorii ucraineni au oferit 6 puncte. Nu vă simțiți furați și călcați în picioare când vedeți 10 puncte de la telespectatorii din Italia și Israel, 8 de la bulgari, 7 de la letoni, 6 de la francezi, portughezi, beloruși și cehi, 4 de la englezi, 3 de la georgieni și 2 de la unguri, și în același timp zero puncte de la jurații din toate aceste țări?

Oare nu vă simțiți mințiți, umiliți și insultați când descoperiți că același juriu care ne-a punctat generos în semifinală și ne-a promovat pe locul 3, peste noapte brusc și-a schimbat opinia la 180 de grade și în finală ne-a dat un punctaj net inferior sau chiar ne-a depunctat total (!), coborându-ne pe poziția a 10-a? Mă refer la aceiași jurați români, care în semifinală ne-au oferit 12 puncte, iar peste două zile pentru același cântec, aceiași interpretare și aceiași prestație – doar 7 puncte, sau juriul din Australia, care și-a schimbat și mai radical macazul, retrogradându-ne de la 10 la 2 puncte, ori cel din San Marino, care ne-a coborât de la 10 la 7 puncte. Sau și mai bine, jurații din Letonia, care de la 6 puncte ne-au regresat la zero. Tot la zero ne-au subapreciat italienii, nemții și maltezii, după ce în semifinală am primit de la ei câte 4 puncte, la fel olandezii și georgienii, după ce ne-au dat câte 3 puncte anterior, precum și danezii și suedezii, după ce ne-au apreciat cu 2 puncte în semifinală. Per ansamblu am fost penalizați cu tocmai 44 de puncte.

Deci, fiți atenți, acest juriu criminal, care nu ne reprezintă în niciun fel, creat din șarlatani și birocrați, ne-au furat cel puțin 2 poziții, dacă suprapunem rezultatele televotingului, care ne-au clasat pe locul 8, și voturile juriului, care ne-au coborât pe poziția a 10-a. Încă 2 poziții am fi urcat dacă juriul își menținea votul din semifinală și nu ne depuncta într-un mod absolut bizar și inexplicabil cu tocmai 44 de puncte. Furtul e și mai mare, de circa 85 de voturi, ceea ce echivalează cu tocmai 4 poziții, dacă am fi primit măcar, pe bună dreptate, cel puțin același punctaj de la juriu, pe care l-am obținut de la telespectatori. Asta cu condiția dacă punctajul celorlalte țări rămâne neschimbat. În urma adaptării rezultatelor și corectării voturilor concurenților, ceea ce ar fi logic și absolut echitabil, am fi urcat încă 3 poziții, urmând să ne clasăm chiar în TOP 3.

Aceste calcule cât de cât explică cum a fost posibil ca în pofida unui loc modest și total nedrept – 10, reprezentanții Moldovei să primească, totuși, premiul „The buzz awards” pentru cea mai bună prezentare scenică. Vă imaginați, adică organizatorii Eurovision vor să ne convingă că în timp ce coregrafia numărului artistic al interpreților noștri a primit cele mai multe voturi de la toți jurnaliștii acreditați de la Lisabona, care într-adevăr pot fi considerați experți reputați în domeniu, aceasta a putut impresiona doar în proporție de 10% așa-zisul juriu de specialitate. Imposibil. Nu cred. Această disonanță extrem de mare demască o nedreptate scandaloasă, strigătoare la cer.

Refuz să cred că Eurovisionul s-a mârșăvit într-atât de tare, încât s-a transformat ireversibil dintr-un concurs de talente într-un circ politic grețos. Eurovisionul tradițional, pe care îl știm cu toții, în care în capul mesei erau în primul rând telespectatorii, gata, nu mai există. Au ajuns milioanele de voturi acordate de telespectatorii din toată Europa să conteze mai puțin decât voturile celor 5 jurați în cruce din fiecare țară. O inechitată absolută ca opțiunea oamenilor să fie „corectată” de un juriu anonim și dubios, în drept să fure voturi în dreapta și în stânga după bunul său plac și să transforme outsider-ii în învingători, iar învingătorii să-i arunce la urnă.

Asta nu mai e democrație. Organizatorii și jurații Eurovision au jertfit democrația fără pic de milă și remușcare pe altarul birocrației mizerabile și geopoliticii dezgustătoare. Mi-e rușine de ceea ce promovează astăzi Eurovision. Mi-e milă de cei de acasă care votează cu inima și așteaptă ca naivii cu sufletul la gura ca reprezentanții țării lor să fie apreciați la justa valoare. Mi-e greață de mizeriile pe care le comit nestingherit așa-zișii jurați.

Unica replică pe măsură pe care telespectatorii și interpreții furați pot să le ofere în semn de protest și profundă nemulțumire acestor birocrați, care au capturat Eurovisionul și l-au prefăcut în afacere personală, este boicotul. Retragerea din această competiție compromisă, care nu merită atenția, nervii, investițiile, emoțiile, timpul și voturile noastre.

BLOGUL lui Dan Oleinic

Opinia exprimată în această postare reprezintă opinia autorului și nu coincide neapărat cu opinia redacției portalului de știri BASARABIA.MD

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green