crash-215512-1280

Blog: Ieșire din criza politică?

Recent, democrații au venit cu propunerea către socialiști să formeze o alianță. Din punct de vedere matematic, sună nu rău, dar analizînd politic, acesta ar fi primul pas care va duce la căderea PSRM-ului.

Majoritatea simpatizanților Partidului Socialiștilor sunt antidemocrați. Dacă s-ar merge la această coaliție, repetăm istoria lui Iurie Roșca din 2009, care a fost împăcat cu un scaun de vice-premier pentru un mandat de 4 ani, dar care și-a pierdut susținătorii pentru totdeauna.

A fost fatal pentru Roșca, iar acum acest pas va fi fatal și pentru Dodon. Acum sunt destule forțe „pe stânga” care abia așteaptă ca liderul socialiștilor să facă o greșeală și ei să-i ia locul. Sunt sigur că, neoficial, li s-au făcut propuneri ademenitoare și greu de refuzat reprezentanților PSRM, dar oricît de dulci nu ar fi acestea, Dodon nu ar trebui să le accepte, altfel va ajunge să declanșeze prăbușirea în hău a partidului său.

Înțelegem că, pe fundalul crizei politice de la Chișinău, pe 10 iunie 2019, în Republica Moldova vin reprezentanții forțelor politice internaționale pentru a contribui la constituirea unui climat favorabil depășirii situației actuale. Asta ar și explica graba PDM-ului în a face cît mai urgent o alianță cu PSRM, ca atunci cînd în țară vor ajunge oaspeții de peste hotare problema creării unui guvern să fie rezolvată, iar vizita acestora să se rezume la excursii pe la Cricova, cîteva ședințe formale, niște poze protocolare și o altă listă de sfaturi și recomandări pentru autoritățile noastre.

PSRM-ul ar putea să-și salveze partidul nefăcînd alianță cu Plahotniuc, dar pentru asta va trebui să împartă funcțiile în stat nu doar cu PAS, dar și cu Andrei Năstase, care la momentul actual pare să fie dat la o parte în această cursă pentru cîrma statului.

BLOGUL lui Radu Frunzari

Opinia exprimată în această postare reprezintă opinia autorului și nu coincide neapărat cu opinia redacției portalului de știri BASARABIA.MD

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green