Moldova-UE

BLOG: În locul unei perspective clare de aderare la UE, Moldova riscă stoparea tuturor finanțărilor

Acum 3 luni șefii legislativelor din cele 3 state membre ale Parteneriatului Estic care au semnat Acorduri de Asociere cu Uniunea Europeană: Republica Moldova, Ucraina şi Georgia au expediat la Bruxelles o declarație comună prin care insistă ca Parlamentul European să aprobe o rezoluție înainte de summitul Parteneriatului Estic din 24 noiembrie curent, care să le ofere o perspectivă clară de aderare la UE.

Anterior un apel similiar de deschidere a perspectivei de aderare a fost expediat de țările asociate și Consiliului European, care este organul decizional suprem al UE, precum și formulat în cadrul ultimului summit de la Riga din 2015.

Vâzând ca bat pasul pe loc în direcția integrării europene, deși deja de 8 ani sunt membre ale Parteneriatului Estic și deja de 3 ani au în vigoare acorduri de asociere cu UE, Moldova, Ucraina și Georgia, s-au săturat de atâtea promisiuni deșarte, încurajări efemere și luări cu zăhărelul și au decis, îsn sfârșit, să ia taurul de coarne, cerându-i Bruxelles-ului o abordare concretă și pragmatică.

Mai ales că au toate temeiurile juridice s-o facă. În primul rând, rezoluția nr. 2015/3032(RSP) a Parlamentului European privind punerea în aplicare a Acordurilor de Asociere cu Moldova, Georgia și Ucraina, care stipulează că „acordurile de asociere nu constituie obiectivul final” în relațiile dintre UE și țările asociate. Și în al doilea rând, în conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană, Georgia, Republica Moldova și Ucraina „au o perspectivă europeană și pot candida pentru a deveni membre ale Uniunii Europene, cu condiția respectării criteriilor de la Copenhaga și a principiilor democrației, libertăților fundamentale și drepturilor omului și ale minorităților și garantării statului de drept”.

Toate așteptările, însă, ca de obicei au fost spulberate, Bruxelles-ul nu reacționat în niciun fel la aceste solicitări întemeiate, iar în locul rezoluției bine-meritate de a oferi o perspectivă clară pentru depunerea cererii de aderare la UE deja în 2018, Parlamentul European, în schimb, a supus dezbaterilor o altă rezoluție, de SUSPENDARE a tuturor finanțărilor pentru Moldova, ca urmare a adoptării la Chișinău a noului sistem electoral în pofida avertismentelor Comisiei de la Veneția și OSCE.

Cei 19 semnatari ai rezoluției extrem de critice la adresa Moldovei și-au manifestat îngrijorarea pentru „persistența corupției, a capturării statului, a instituțiilor slabe și ineficiente, a incapacității de a răspunde nevoilor și preocupărilor de bază ale cetățenilor obișnuiți, pentru deteriorarea statului de drept, a standardelor democratice, a respectării drepturilor omului, a lipsei de independență a sistemului judiciar, în special în cazurile de folosire a justiției selective ca instrument de exercitare a presiunii politice asupra oponenților politici, politizarea instituțiilor statului, investigarea insuficientă a fraudei bancare din 2014 și lipsa pluralismulului mass-mediei”.

Adică timp 8 ani de când facem parte din Parteneriatul Estic totul a fost bine-mersi, la toate summit-urile Moldova era apreciată și numită „poveste de succces”, nicăieri și nicodată UE nu și-a expus vreo îngrijorare și brusc, după ce Chișinăul expediază o declarație tranșantă de oferire a perspectivei de aderare, Bruxelles-ul imediat se trezește cu o sută de îngrijorări și cu o rezoluție extrem de dură… Prostii!

Toate derapajele democratice pomenite de semnatarii rezoluției, precum corupția, capturarea statului, persecutarea oponenților politici, nu au apărut peste noapte, ele au existat și atunci când am semnat acordul de asociere, și atunci când am primit regim liberalizat de vize, și atunci când mafia noastră cu acordul tacit al Bruxelles-ului fura la negru sute de milioane de euro din asistențele externe. Europenii au fost complici la toate aceste crime, iar acum brusc s-au transformat în justițiari și moraliști. Cât cinism și câtă nesimțire!

Om fi noi poate naivi, dar nu într-atât de proști încât să nu înțelegem jocurile murdare făcute de Bruxelles. Ce înseamnă această rezoluție dacă nu o lecție dată de UE Chișinăului și celorlalte state asociate, să nu se deorgaiască, vorba lui Dodon. Să stea cuminți în băncile lor, să primească în continuare finanțări, cu care să se împartă generos cu sponsorii prin otkaturi sistematice, să-și strângă mâinile pe la fourchette-uri, să se laude reciproc și atât! Niciun fel de aderare, niciun fel de reformare și democratizare reală și nicio perspectivă clară de viitor! În caz contrar, o palmă peste față și un șut în fund. Goodbye, Europe! Чемодан, вокзал, Россия!

BLOGUL lui Dan Oleinic

Opinia exprimată în această postare reprezintă opinia autorului și nu coincide neapărat cu opinia redacției portalului de știri BASARABIA.MD

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green