presa-1440x720

BLOG: Investim mai mult în trolli și propagandă, decât în presă liberă și adevăr

Corupția, hoția, injustiția, dictatura sunt elementele caracteristice ale unui stat falimentar, precum Republica Moldova. Însă eșuarea noastră definitivă în implementarea democrației, integrarea principiilor europene și respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului este marcată de investițiile net superioare în trolli, minciună și propagandă față de adevăr, presă liberă și activism civic.

Sute de milioane, miliarde, chiar, cheltuie holdingurile media afiliate clanului mafiot PlahoDodoShor pe televiziunile de propagandă, armata de bloggeri, turmele de analiști și haitele de trolli, care non-stop promovează minciuna, instigarea la ură, dezbinarea socială și manipularea, în timp ce acele câteva instituții de presă rămase independente, care își fac munca conștient și responsabil, sunt nevoite să supraviețuiască de la o zi la alta, din cauza monopolului pe piața de publicitate și a investițiilor modeste din granturi, care abia le acoperă cheltuielile pe facturi și lasă restanțe de luni de zile la salarii. La aceste condiții extreme se adaugă hărțuirea acestor instituții media din partea regimului de dictatură de la guvernare, inclusiv persecutarea și intimidarea personală a jurnaliștilor, urmărirea lor de agenți sub acoperire, crearea unor circumstanțe insuportabile ca aceste redacții, fie să cedeze în fața presiunilor și să se culce sub mafie, fie să se autolichideze.

Când în joc sunt aruncate sume fabuloase de bani, resurse administrative nelimitate, un spectru considerabil de pârghii juridice de sancționare legală și instrumente eficiente de răfuială în afara legii, unica armă capabilă să țină piept acestei artilerii grele sunt telespectatorii, radioascultătorii și cititorii fideli, care donează bani instituțiilor independente, le distribuie masiv conținutul și sabotează eforturile de dezinformare ale trollilor prin comentarii demascatoare și acțiuni concertate de blocare și raportare a profilurilor fake.

Având susținerea necondiționată a oamenilor, de acasă și din Diasporă, o Agoră, o Unimedie, un TV8, un Jurnal, un ProTV, un Newsmaker, un Rise, un Anticorupție și un Ziar de gardă independente fac cât o mie de Prime-uri, Publici, Canal 2 și 3-uri, STS-uri, N4-uri, Moldova 1 -uri, TV-10-uri, Voci ale Basarabiei și Telegraph-uri plahotniuciste, NTV-uri, TNT-uri, Accent TV-uri și Actualități-uri dodoniste, Televiziuni Centrale și Orhei TV-uri shorheiene… 

În timp ce mafia de la guvernare îi atacă, voi, dragi cetățeni deșteptați, cu demnitate, curaj și poziție civică activă, îi susțineți. Datorită vouă mai există încă jurnaliști și presă independentă, vor continua să existe și vor deveni și mai puternici. Voi sunteți ambasadorii libertății de exprimare, pe umerii voștri în oceanul de minciună și propagandă supraviețuiește adevărul.

Vă mulțumesc că existați. Ma bucur că numărul moldovenilor deșteptați este într-o continuă creștere. Cu profund respect, admirație și plecăciune, umilul blogger Dan Oleinic, autorul acestei platforme de atitutidine, libertatate de exprimare și activism civic, care mă ține conectat la realitatea de acasă în soarta mea zbuciumată de migrant în Marea Britanie.

BLOGUL lui Dan Oleinic

Opinia exprimată în această postare reprezintă opinia autorului și nu coincide neapărat cu opinia redacției portalului de știri BASARABIA.MD

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green