curtea

BLOG: Jocul de-a Curtea Constituțională e un joc necinstit

 

Schimbările de la Curtea Constituțională ne demonstrează încă odată că acest tip de control judiciar este o armă de temut în mîna stăpînului Moldovei. La cel mai mic semnal că persoana nu-l va asculta fără cîrtire, el își permite să o schimbe precum copilul jucăriile din brad.

Din start au apărut semne de întrebare dacă nu cumva Curtea Constituțională își ia prea mult asupra sa, încă de la interpretarea ar. 13 din Legea Supremă referitor la limba vorbită.

Sunt doar două metode de a schimba Constituția: prin referendum sau în Parlament, prin voința majorității.

Coordonatorul a găsit a treia soluție – Curtea Constituțională, hotărîrea căreia este ilegal considerată mai presus decît cele două menționate. Maxim ce puteau face Magistrații Înaltei Curți, e să intervină la solicitare cu o părere de expert care putea fi baza unui eventual referendum sau a discuțiilor în Legislativ, dar nu să anuleze în afara oricărei căi legitime legile incomode.

Este o încălcare care continuă să-l facă pe idolul democraților atotputernicul Moldovei. Numindu-și oamenii săi pe post de judecători la CCM, orice lege verticală devine controversată și netransparentă la mișcarea degetului mic. Valabil e și pentru acele legi care îi sunt incomode lui El Coordonatore. Acesta le poate trimite imediat Curții pentru a le anula, modifica sau declara neconstituționale după bunul său plac.

Ceea ce se întîmplă e asemenea unui joc în „God Mode”, unde poți trece prin pereți, sări peste bariere și  înfrunta oricîți oșteni, fără să suporți pierderi, rămînînd invulnerabil. Prin analogie, putem spune că utilizarea Curții Constituționale în interese proprii e un soi de joc necinstit, la fel cum sunt „cheat-urile” din jocurile online.

Respect merită doar politicianul care ajunge la putere prin căi cinstite, reprezentțnd fără manipulare opinia majorității cetățenilor. Aici nu e locul unde putem vorbi de respect…

BLOGUL lui Radu Frunzari

Opinia exprimată în această postare reprezintă opinia autorului și nu coincide neapărat cu opinia redacției portalului de știri BASARABIA.MD

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green