41539689_303

BLOG: Justiţia lui Plahotniuc nu a dispărut nicăieri. Dezoligarhizarea s-a înglodat

La peste 100 de zile de la înlăturarea regimului mafiot al oligarhului Plahotniuc de la guvernare şi fuga coordonatorului şi a acoliţilor săi din ţară, justiţia şi procuratura râmân în continuare capturate de oamenii săi din sistem, care în continuare îi rămân fideli. Dacă în privinţa procuraturii guvernanţii au identificat o soluţie de intervenţie în cuibul de viespi al Consiliului Superior al Procurorilor, modificând legea şi a acordând Ministerului Justiţiei pârghii suplimentare de selecţie a unui procuror independent cu reputaţie ireproşabilă, în justiţie lucrurile s-au agravat şi mai tare.

Imediat ce Consiliul Superior al Magistraturii a încuviinţat demersul procurorilor de a scoate imunitatea şi a cercerta penal unul din cei mai odioşi judecători din ţară, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Ion Druţă, clanul său mafiot imediat a recidivat şi a convocat de urgenţă, fără vreun temei legal, Adunarea Generală a Judecătorilor, unde ilegal, abuziv, fără cvorum, fără a audia măcar membrii CSM şi a le oferi elementar dreptul la replică, aceştia au fost demişi in corpore. Chiar dacă vizavi de CSM sunt multe semne de întrebare legate de integritate, chiar dacă CSM-ul este atribuit şi el sistemului capturat, această decizie n-are nicio legătură cu dezoligarhizarea, având scopul expres de răfuială, de blocare a reformelor şi protejare a judecătorilor corupţi, imunitatea cărora acum e sub pericol iminent.

S-a creat o situaţie excepţională, în care ne-am putea pomeni cu două CSM-uri, unul care nu recunoaşte revocarea sa abuzivă şi ilegală din funcţie, şi care, apropo, continuă să activeze, şi altul, pe care clanul judecătorilor corupţi îl vor alege la fel de abuziv şi ilegal la următoarea Adunare Generală a Judecătorilor. Din această luptă interclanuri nimic bun nu va ieşi, din contra va tărăgăna şi mai tare reforma justiţiei.

E nevoie urgent de găsit o soluţie. Utilizarea aceluiaşi instrumentariu ca în cazul procuraturii, de intervenţie a politicului prin intermediul Ministerului Justiţiei, este foarte periculoasă şi poate duce la un precedent extrem de grav. De aceea e necesar ca judecătorii să găsească un compromis şi să pună capăt răfuielilor şi tensiunilor. E necesar ca judecătorii oneşti, care sunt mai mulţi decât cei capturaţi, să devină, în sfârşit, vocali, să prindă la curaj, să iasă din anonimat şi să pună punct acestui circ.

După 30 de ani de înhămare politică aveţi prima şi ultimă şansă de a vă elibera de jug, control şi frică. Măcar in ceasul al 12-lea, făceți-vă singuri  Justiție! Justiția îmbrăcată în robă cu Poale lungi se transformă în roabă. Scurtați din poale ca să nu vă împiedice la mers. De altfel, dacă intervine şi aici politicul, şansele de a mai avea vreodată o justiţie independentă vor dispărea definitiv. Sistemul trebuie dezoligarhizat, dar nu cu aşa preţ.

BLOGUL lui Dan Oleinic

Opinia exprimată în această postare reprezintă opinia autorului și nu coincide neapărat cu opinia redacției portalului de știri BASARABIA.MD

Răspândește știrea!

1 Comentariu

 1. Natalia at |

  Este absurd sa ceri unei guvernari sa refaca totul dupa 100 de zile dupa ce 10 ani s-a distrus.
  De ce in acesti 10 ani de zile nu a tipat nimeni ca nu se face nimic? La fiecare colt de strada iti era frica sa spui numele lui Plaha sau sa vorbesti de justitie si procuratura “corecta”.

  Reply

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green