10568721

BLOG: Mihai Ghimpu s-a folosit de Chirtoacă

Dorin Chirtoacă nu a ajuns primar pentru că are merite deosebite. A ajuns primar datorită moșului său Mihai Ghimpu, care a avut conexiuni cu liderii politici și oamenii de afaceri.

O schemă tipic moldovenească și fanariotă – în funcții înalte sunt promovați finii, nepoții, cumătrii… oamenii cu adevărat valoroși sunt dați la o parte, persecutați și impuși să plece peste hotare.

Dorin Chirtoacă a venit la primărie cu ambiții de a moderniza Chișinăul. Și a muncit enorm, mai ales în perioada primului mandat.

Dar cînd ești propulsat într-o funcție publică de un partid politic, ai și careva obligații asumate față de acest partid, care deseori depășesc cadrul legal. Asta-i realitatea. Și cei care au învestit în Chirtoacă timp, eforturi și bani pentru a-l face primar, nu au avut nici pe departe motivații altruiste, romantice sau unioniste. Nu.

Oamenii de afaceri se ghidează de interesele financiare, reale și pragmatice, nu de idei naționale.

Cît timp poți să rămîi curat și cinstit, cînd ai în spate așa un zmeu ispititor ca Mihai Ghimpu?

Mihai Ghimpu s-a folosit de Chirtoacă pentru a-și lărgi afacerile, pentru a finanța companiile electorale ale PL-ului, pentru a căpăta pîrghii în lupta cu Filat, Voronin și Plahotniuc. O luptă pentru sfere de influență și fluxuri financiare, ce nu are nimic în comun cu vecorul european sau românismul basarabean. “Principii și valori” sunt minciuni pentru a prosti liceenii și studenții.

Și pe măsură ce Mihai Ghimpu cîștiga influență politică și-și lărgea afacerile sale cu imobil și benzinării, Chișinăul degrada pe plan arhitectural, iar Dorin Chirtoacă pe plan moral.

Mai greu e prima dată. Iar după primul compromis vine și a doilea, pe urmă intri în rimt.

Și s-a pornit

 • gheretele, chioșcurile și panourile,
 • transportul de stat obligat să se alimenteze doar la benzinăriile moșului,
 • reparația infinită a drumurilor, care se stricau imediat după ce au fost reparate,
 • Autorizațiile pentru firmele barosanilor liberali de a construi novostroiuri în cele mai imposibile locuri.

Ca rezultat Mihai Ghimpu și businessman-ii din Partidul Liberal au devenit milionari, iar Chișinăul a intrat în top-ul celor mai urîte și distruse orașe din lume.

Mihai Ghimpu pur și simplu s-a folosit de Chirtoacă. Dacă nu era Dorin Chirtoacă, PL-ul nu intra în Parlament, și Mihai Ghimpu&Dîrda&Co nu deveneau milionari.

Acum Mihai Ghimpu se află în libertate și cu bani, iar Dorin Chirtoacă, care a executat ordine și a făcut tot lucrul murdar, se află sub arest. Mihai Ghimpu încă din 2005 știa că cu asta se va termina, Dorin Chirtoacă și pînă-n prezent refuză să se trezească la realitate și să realizeze că moșul său l-a folosit în cel mai cinic mod.

Este o lecție pentru toți tinerii ambițioși, dornici de funcții înalte și carieră în politică – nu semnați pactul cu Diavolul. Odată ce ai acceptat oferta și ai promis că după ce ajungi “acolo” vei rezolva întrebări, ești pierdut. Statutul social, mașinile scumpe și petrecerile de lux sunt un lucru plăcut și ademenitor… pînă la un moment. Pentru toate acestea trebuie de plătit. Adeseaori un preț mult prea scump

Dacă Dorin Chirtoacă era să știe că într-un final va ajunge arestat, detestat de toți, fără familie și cu viața nearanjată la 40 de ani, cu tinerețea pierdută, nu cred că accepta oferta “generoasă” a moșului său, care prin 2003 l-a curpins părintește pe Chirtoacă și l-a întrebat: “Dorin, vrei să te facem primar?”

BLOGUL lui Radu Frunzari

Opinia exprimată în această postare reprezintă opinia autorului și nu coincide neapărat cu opinia redacției portalului de știri BASARABIA.MD

Răspândește știrea!

1 Comentariu

 1. Dragos at |

  Dar mai intai, mos Ghimpoaca, balega de vaca, a acceptat functia de mare spatar de W(c)Ulinici. Cat timp Plaha l-a lasat sa-i linga besafonul, mos Ghimpoaca a fost tare sigur ca el nu va avea soarta unei jigodii. Acum Plaha l-a aruncat pe mos Ghimpoaca, acolo unde au ajuns toti lingaii si tucalaii criminalului Plaha. In cimitirul politic! In fine, mos Ghimpoaca s-a dovedit a fi o scula profesioanala tradatoare. Pe Dorin l-a distrus. Sa lupte cu Plaha nu are curaj. N-a fost niciodata un unionist. A fost ucigasul unionismului si un profitor. Asa este si Inselaru cu PUNga sa plahotniukkara.

  Reply

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green