ca01e9789e573f351c1c2f7da58cb5f6

BLOG: Moldova are economie, doar că ea trebuie demonopolizată

Dacă vrem să ne dezvoltăm, este timpul să încetăm să ne comparăm cu ”țările din fosta URSS”. Să uităm de această sintagmă anacronică. În acest club al statelor nedemocratice, adânc corupte și capturate de interese private, stăm relativ bine cu instituțiile și legislația. Să ne comparăm mai bine cu acele țări, lângă care vrem să ajungem, nu de care ne-am despărțit 30 de ani în urmă.

European Chamber (prescurtat EuCham) a publicat un nou clasament – cele mai bune țări europene pentru afaceri. La baza acestui clasament stau două ratinguri principale: Indicele Percepției Corupției, elaborat anual de Transparency International și Indicele Doing Business, elaborat de Banca Mondială. Păi iată. Țara noastră este pe locul 41 din 46.

Corupția de la cel mai înalt nivel este un risc existențial pentru business, iar birocrația – un impediment real în dezvoltarea unei afaceri. Când luni în șir (poate chiar și ani) nu vrei să plătești mită și aștepți ca Măria Sa Statul să îți permită să deschizi, în sfârșit, o cât de mică afacere, înregistrezi pierderi, pierzi timpul prețios și începi a te răzgândi. Iar statul pierde bani din impozitele pe care le-ai putea plăti, dacă te-ai dezvolta și ai crea locuri de muncă.

În Moldova, cu regret, deocamdată cetățeanul nu are libertatea personală de a vorbi, gândi, scrie sau acționa. Nici antreprenorul nu are libertatea de a lansa și dezvolta o afacere. În ambele cazuri există un impediment principal – statul.

Dacă vrem să oferim acestui stat un viitor, trebuie să eliberăm economia. Asta înseamnă să o demonopolizăm și să oferim fiecăruia libertatea să își dezvolte o afacere fără să aibă frică de autoritățile statului. Iar pentru asta trebuie mai întâi să eliberăm țara de hoți, care sunt doar la un pas de a se menține la guvernare încă 4 ani. Le permitem?

BLOGUL lui Dan Oleinic

Opinia exprimată în această postare reprezintă opinia autorului și nu coincide neapărat cu opinia redacției portalului de știri BASARABIA.MD

Răspândește știrea!

2 Comentarii

 1. Jora at |

  Ei nu vedeți, majoritatea statelor bogate au și bogății naturale sau fie este o țară cu destinație turistică, dar noi ce avem?

  Reply
 2. Dimon at |

  Reformele pensiilor au fost aplicate cu succes si pina la alegerii, buna dovada ca democratii ua reusit sa creasca starea economica si vor continua sa o faca si inca continuare dupa cite initiative sunt in agenda de lucru a sa.

  Reply

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green