Plahotniuc IQOS

BLOG: O nouă schemă de îmbogățire ilicită, lejeră și rapidă, pusă în aplicare de Plahotniuc – afacerea IQOS

Prieteni, ați văzut, auzit sau chiar încercat deja, probabil, această așa-zisă alternativă „mai sănătoasă” la țigări, botezată IQOS. Produsul este intens și fără restricții promovat peste tot. Prin buticuri, pe străzi, prin localuri, în mâinile adulților, tinerilor și chiar adolescenților. Cum se face ca un produs de tutun să aibă atâta libertate de promovare, cu un design extrem de atractiv, în buticuri foarte bine amenajate și fără să aibă inscripționate avertizări eficiente privind riscurile de sănătate, ca pe celelalte țigări?

Foarte simplu. Frâul liber și unda verde a apărut în urma modificărilor făcute la inițiativa PD la legea privind controlul tutunului, acum doi ani. Au fost introduse amendamente legislative care par a fi croite special pentru IQOS, care să-i scutească de orice fel de restricții care se aplică în mod normal produselor de tutun.

În august 2017, de exemplu, la inițiativa deputatului PD Corneliu Dudnic, Parlamentul a votat amendamente la Legea privind controlul tutunului care oferă posibilitatea „produselor de tutun alte decât produse de tutun pentru fumat” (probabil așa se definește IQOS în limbajul legislativ) să fie scutite de majoritatea interdicțiilor, în special cele care se referă la publicitate, promovare și sponsorizare, comercializare și expunere în spațiile comerciale accesibile publicului, utilizare în spațiile publice închise și în transportul public. Tot atunci s-a descoperit că aceste modificări au fost operate la „rugămintea” lui Vlad Plahotniuc, așa cum însuși Dudnic a recunoscut jurnaliștilor fără să-și dea seama. Mai mult, Guvernul condus de Filip a aprobat modificări care ar favoriza publicitatea IQOS, iar Igor Dodon, președinte al țării, reprezentant al unui partid de opoziție, a și promulgat legea fără mari întrebări, în pofida faptului că au existat demersuri din partea societății civile de a nu promulga aceste modificări.

În acest moment, nu este clară nici cota accizelor pentru IQOS și care ar fi suma încasată la bugetul de stat în urma vânzării acestor produse. De asemenea, nu este clar cum a fost calculată și stabilită cota accizelor pentru IQOS, comparativ cu țigaretele clasice și nu poate fi făcută nicio estimare privind cota accizelor din costul total pentru un stick IQOS și pentru o țigaretă clasică. Mai mult, amendamentele lui Dudnic ar permite și minorilor să cumpere online IQOS. În schimb, restricțiile au rămas valabile pentru țigările obișnuite, țigările electronice, narghilea, și alte produse de tutun care produc fum, ceea ce inevitabil duce la concurență neloială pe piața produselor din tutun.

Așadar, avem un produs de tutun care este promovat și vândut fără nicio jenă, inclusiv minorilor, cu toată binecuvântarea autorităților, asta chiar dacă IQOS cade sub incidența Convenției cadru a Organizației Mondiale a Sănătății privind Controlul Tutunului, ratificată de Parlamentul RM.

De fapt, de ce i-ar păsa PD-ului și personal lui Plahotniuc de Convenția Mondială, minorii intoxicați, concurența neloială și neîncasările la buget, când vine vorba de încă un business și încă o posibilitate lejeră de a mai face bani ușori pe spatele bieților și naivilor cetățeni? Dacă tot noi le permitem să facă business din orice, să crească nejustificat prețul la cartofi, la carburanți, la tot, dacă tot noi tolerăm în tăcere îmbogățirea ilicită a acestui clan criminal, ce așteptări mai putem avea că lucrurile s-ar putea vreodată schimba spre bine?

BLOGUL lui Dan Oleinic

Opinia exprimată în această postare reprezintă opinia autorului și nu coincide neapărat cu opinia redacției portalului de știri BASARABIA.MD

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green