123

BLOG: Plahotniuc s-a izbăvit de generalul Țurcan

Unu dintre puținii oameni (poate chiar unicul) din Republica Moldova, de care se teme Vlad Plahotniuc, este generalul Ion Țurcan, ex-comandantul Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială  “Fulger”, care la ordinul lui Plahotniuc a fost eliberat recent din funcția de viceministru al afacerilor interne.

În perioada 2001-2007 Ion Țurcan a fost șeful DCCO (Departamentului de Combatere a Crimei Organizate al MAI), perioada în care s-a afirmat ca un luptător aprig cu crima organizată.

De altfel, anume în această perioadă au fost anihilate cele mai periculoase grupări ai hoților în lege din istoria Moldovei.

Prin 2002, Ion Țurcan a intrat într-un conflict cu anturajul ex-președintelui Vladimir Voronin, care i-ar fi cerut “să lase-n pace niște băieți de treabă”… Care erau de fapt niște rakeți periculoși, care se ocupau cu răpiri de persoane și proxenitism. Tot în această perioadă s-a încercat lichidarea fizică a ofițerului Țurcan, care printr-o serie de rețineri și măsurile operative de combatere a crimei organizate a periclitat activitatea clanurilor din și Republica Moldova, și din regiunile adiacente – Iași, Odessa și Transnistria.

Ceia ce nu au reușit rakeții au izbutit funcționarii lui Voronin – în 2004 ministrul de atunci generalul Papuc l-a somat pe Ion Țurcanu să-și prezinte demisia.

Ion Țurcan s-a restabilit în MAI după evenimentele din 2009, după ce clanul lui Voronin a fost îndepărtat de la putere și a fost numit în funcția de comandant al “Fulgerului”.

Însă Ion Țurcan, care nu putut fi nici cumpărat, nici intimidat sau șantajat cu ceva, a devenit incomod pentru pentru persoanele din anturajul lui Voronin, care prin intermediul lui Diacov iarăși s-au întors la conducerea republicii. Este vorba de Lupu și Plahotniuc.

Cînd Plahotniuc și-a eliminat toți adversarii de pe tabla de șah, și intrînd în legislativ doar cu 19 mandate a ajuns să controleze toată puterea de stat, Ion Țurcan a fost înlăturat de la conducerea brigăzii “Fulger” și transferat la carabineri.

Mai mult ca atît – au fost eliberați din funcții și alți conducători ai brigăzii, care au îndeplenit funcții importante în statul major încă de la formarea brigăzii “Fulger” -a celei mai temute de interlopi subdiviziuni a MAI-ului.

Toți cei care nu puteau fi cumpărați sau șantajați au fost alungați din funcții de conducere a brigăzii, și astăzi BPDS “Fulger” este un instrument forte în mîna lui Plahotniuc.

Ion Țurcan ajuns la conducerea trupelor de carabineri prin experiența și autoritatea sa a ridicat nivelul pregătirii profesionale a carabinerilor. Astăzi trupele de carabineri sunt echipate corespunzător și posedă o pregătire de luptă ce le permite să participe la rețineri și alte măsuri operative în vederea combaterii crimei organizate.

Ion Țurcan, care cunoaște foarte multe chestii despre mogulii politici de azi și se bucură de o autoritate enormă în toate insituțiile de forță, nu numai în MAI, mereu va rămîne un pericol iminent pentru clanurile interlope care conduc astăzi Moldova.

Vlad Plahotniuc, aflîndu-se într-o situație destul de complicată, și dat fiin faptul că se apropie alegerile parlamentare, și de frica de a nu pierde puterea, a hotărît să se izbăvească definitiv de generalul Țurcan.

Pe data de 1 noimbrie omul lui Plahotniuc, ministrul MAI-ului Alexandru Jizdan l-a eliberat pe Ion Țurcan din funcția de viceministru al afacerilor interne.

Pentru a nu trezi nemulțumiri în rîndurile ofițerilor MAI, mulți din care nu s-au vîndut lui Plahotniuc, Jizdan l-a înaintat pe generalul Țurcan într-o structură de combaterea criminațității din cadrul CSI – o organizație demult amorfă și moartă.

Ce “surprize” ne pregătește Plahotniuc în pragul alegerilor din 2018, dacă întreprinde asemenea măsuri de securizare a regimului său oligarhic?

BLOGUL lui Radu Frunzari

Opinia exprimată în această postare reprezintă opinia autorului și nu coincide neapărat cu opinia redacției portalului de știri BASARABIA.MD

Răspândește știrea!

10 Comentarii

 1. Anonymous at |

  Plahaaa !!!!!!!!!!!!!!!!!
  Scatinăăăăăăăăăăăăăă!!!!!!!!!!!!!!
  Dopppp de cur ce eștiiii!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  rrrrrrrrrrr :mrgreen: :mrgreen:

  Reply
 2. Alex at |

  Basarabia.com, rectificarea textului ar trebui în primul rind făcută. O mie de greșeli. În rest e OK.

  Reply
 3. Anonymous at |

  Ce linsatura i-ați mai facut si criminalului acesta de Turcan! Se vede ca aveți relații cu el, de altfel nu se mai scria asa articol! Niște prosti!

  Reply
 4. Dima at |

  Ca si de fiecare data sunt si dovezi ca a fost facut tot la comanda lui Plahontiuc.

  Reply
 5. Colea at |

  v-ati transformat in pamfletari. DISLIKE. Nu stiam ca sunteti asa de dependenti de banii lui Topa si Usatii

  Reply
  1. Anonymous at |

   Da tu dece ban iesti dependent? De suzeta lui Plaha care i-o sugi in fiecare diminiata?

   Reply
 6. Anonymous at |

  Lui Plahotniuc una-n frunte!!!

  Reply
 7. timofei at |

  ba, da copacii in Moldova produc oxigen tot dupa comanda lui Plahotniuc?))))

  Reply
  1. irina at |

   nu cumva esti feciorasul cel scump ?

   Reply
 8. maria rojcov at |

  oameni buni eu va cem pe toti sa ne unim impreuna si sa facem ceva pentru tara noastra uitativa acei oameni care nu pot fi santajati sunt inlaturati de peste tot sau fug din tara pentru ca familia lor sa nu sufere e strasnic e grozav in moldova ca in filmele de groaza trebue fiecare sa se gindeasca ce putem face noi toti impreuna e grav efoarte grav politoloji comentatori asociatii de juristi organizatii independente adunativa si discutati ce se poate de facut nu asteptati pina o sa va vina rindul sa fiti incisi voi pe urma noi cei mai de jos vedeti cum se fabrica dosare cind ii trebue lui plahotniuc rapid si la pacet si ne spala noua creerul cu pervii,canal 2, pubica trimbitaza de dimineata pina seara una si aceas ce le trebue lor doamne ajutai poporului asta sa se trezeasca.

  Reply

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green