576x0_17818___jpg____6_8e0dc937

BLOG: Rușine pentru PDM – veşnicii candidaţi au decis să nu candideze

Dorin Chirtoacă, care și-a dat demisia și a întrerupt „interimatul” Silviei Radu, a demascat slăbiciunea și distrofia politică a grupării, care printr-un joc de hazard și ghinion, pentru noi cetățenii, a ajuns la conducerea statului: PDM nu este în stare să înainteze un candidat pentru alegerile locale din Chișinău!

Paradoxul politicului moldovenesc constă în faptul că gruparea oligarhică care are majoritatea mandatelor în Parlament, care pretinde că este mandatată cu încrederea cetățenilor să facă reforme, să lupte cu corupția, să ne apropie de UE etc., este atît de impotentă pe plan politic, încît nici nu poate să concureze cu celelalte partide în bătălia pentru capitală.

Să fim serioși! Pe cine poate înainta PDM la funcția de primar al capitalei? Pe neo-comunistul Sereoja Sîrbu? Pe gangsterul Constantin Țuțu? Pe inegalabilul maestru în demagogie Marian Lupu? Oricare lider raional de la PAS, PPDA sau PN, într-o dezbatere publică, îi mănîncă fără pîine!

Niciun candidat al PDM n-ar putea face față contracandidaților din opoziție, cum nu poate rezista un gard de nuiele în fața unui buldozer de 24 de tone.

O soluţie pentru PDM ar fi să înainteze un „independent”, un mercenar care se află în solda huntei. Problema e că pe cine n-ar înainta PDM: pe Silvia Radu, pe Andrievschii jr., pe Corneliu Ciurea – de acest candidat pseudo-independent se va lipi instant eticheta „omu’ lui Plaha”.

Pornind de aici, putem presupune scenariul electoral al PDM-ului: se va înainta un candidat-jertfă, din start fără șanse, cum spun rușii „мальчик для битья”, misiunea căruia va fi să atragă focul artileriei grele asupra sa, și pe lîngă el vreo doi-trei „independenți”, legăruta cărora cu GBC nu va fi afișată deschis… Dar cei de la PDM oricum conştientizează că acest scenariu este perdant.

În pragul alegerilor parlamentare, PDM nu poate înainta în mod deschis un candidat la funcția de primar al capitalei și asta spune totul.

PDM are ștampilă de partid, are sediu, dar nu are acel lucru fără de care nu poate exista un partid politic – nu are niciun cap-tractor electoral.

Reprezentanţii PDM au încercat un scenariu disperat – au lansat un apel de înaintare a candidatului unic pro-european. Sigur că acest candidat va fi desemnat, dar fără democraţi.

Ca partid, PDM nu mai există și basta. Punct. Caput. Finiș. PN poate înainta un candidat, PPDA și PAS sunt favoriții, chiar și PL se mai poate rănțoi, iar PSRM este un adversar de temut al celor de pe dreapta, luînd în considerație numărul impunător al populației rusofone din Chișinău sau pur și simplu cel al cetățenlor cu viziuni de stînga.

Aceste partide vor concura, vor lupta cu încălcările și abuzurile celor de la CEC, candidații lor vor participa la dezbateri publice. Și asta deoarece sunt funcționale, sunt organizme politice vii. Iar PDM este un cadavru.

Cît nu ai îmbalsăma un cadavru politic, orice lobby-iști n-ai angaja, orice n-ai scrie despre el, un cadavru nu mai poate învia. În orice locație nu s-ar muta hunta și indiferent de cît de glamuroase vor fi oficiile, sediul PD tot mausoleu rămîne…

Totuşi, retragerea democraţilor dintr-o cursă electorală nu este o premieră. S-a mai întîmplat şi înainte de alegerile prezidenţiale, cînd după o campanie pompoasă şi extrem de costisitoare, PDM a anunţat că Marian Lupu, cel care a „a auzit, a ascultat şi a rezolvat” destul, renunţă la scrutin, cică „în favoarea candidatului comun al forţelor pro-europene”. Doar că atunci democraţii au făcut-o pe ultima sută de metri, iar acum nici măcar nu au avut suficient curaj să se avînte în cursă.

BLOGUL lui Radu Frunzari

Opinia exprimată în această postare reprezintă opinia autorului și nu coincide neapărat cu opinia redacției portalului de știri BASARABIA.MD

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green