10303345

BLOG: Șase motive să ieșim la referendum

Pentru a sabota desfășurarea referendumului de demitere a primarului de Chișinău Dorin Chirtoacă, în societate a fost desfășurată o amplă campanie de isterizare a opiniei publice și de devizare a cetățenilor pe criterii etnice și geopolitice. 

Această campanie a fost pornită la comanda cîtorva oligarhi, care au instaurat astăzi în Republica Moldova un regim anti-democratic și care doresc în continuare să-și păstreze schemele ilegale și controlul nelegitim asupra instituțiilor publice.

Vă explic mai jos de ce boicotarea referendumului se va răsfrînge negativ asupra evoluțiilor social-politice ale statului capturat Republica Moldova și de ce datoria noastră este să ne prezentăm în mod organizat în spiritul valorilor democratice la referendumul de pe data de 19 noiembrie:

1. Educația civică este crucială pentru societățile post-sovietice.

Absenteismul nostru politic și civic naște monștri.

Anume din cauza necunoașterii cum să reacționăm la abuzurile și crimele clasei politice, Republica Moldova este condusă astăzi de Vlad Plahotniuc – omul care a intrat în politică prin ușa din spate și care nu deține nicio funcție publică.

În acest context participarea la referendumuri de orice tip, care sunt o formă a democrației directe, este un exercițiu perfect de antrenare a societății noastre arhaice, înapoiete și inerte și de dezvoltare a abilităților în rezolvarea problemelor de interes național.

Boicotul este lipsit de sens, deoarece referendumul oricum va avea loc și banii din buget oricum au fost deja alocați. A venit momentul ca alegătorii să decidă, să continue Dorin Chirtoacă mandatul său sau să fie demis. Atît. Într-un stat democratic alegătorii au dreptul să pună o notă de apreciere activității publice a guvernanților. Sperietoarele despre “ciuma roșie” și “tancurile lui Putin” sunt speculații ce au drept scop să mențină așa o insituție strategică precum primăria mun. Chișinău sub controlul forțelor oculte și criminale, ascunse cu grijă de ochii lumii.

Dacă ar fi să credem toate poveștile despre ”tancurile lui Putin”, ar trebui în genere să renunțăm la ideea de alegeri parlamentare, să ne întoarcem în evul mediu și să dăm toată puterea de stat în mîinile aristocrației tribale și elitei financiare.

2. Referendumul este o formă de luptă pașnică și democratică cu regimul oligarhic “Vlad Plahotniuc”.

Boicotul va permite PD-ului să mențină controlul asupra primăriei. Fie că Silvia Radu de la Union Fenosa își va prelungi interimatul, fie că la primărie se va întoarce Dorin Chirtoacă, intimidat și hărțuit de organele de anchetă ale lui Plahotniuc – cu ajutorul boicotului Plahotniuc va deveni stăpînul Chișinăului.

…Unde sunt acum parcuri publice, oligarhul își va construi hotele. De ce hotele? Pentru că sunt o acoperire perfectă pentru spălarea banilor și un acoperiș bun pentru prostituție și proxenetism…

Doriți hotele în “Valea Trandafirilor”, în “Dendrariu”, lîngă Arca de Triumf, lîngă Aleia Clasicilor, în Grădina Botanică și în parcul “La izvor”??! Stați acasă și boicotați.

Iar dacă dorim ca noul primar să fie o persoană fără tangențe cu Plahotniuc și clanurile interlope, aleasă chiar de noi, în baza unor alegeri transparente și democratice, va trebui să ne prezentăm la referendum. La fel cum se procedează în țările și societățile normale.

3. Participînd la referendum, spargem capcana geopolitică.

Deja nimeni nu discută despre culpabilitatea lui Dorin Chirtoacă, realizările și eșecurile lui ca primar. Discuțiile artificial au fost duse pe o pistă greșită, la modu’ – “cedăm rușilor și primăria?…

Această capcană geopolitică ne obligă să trăim în rahat, să emigrăm în străinătate și să alegem între hoți și bandiți. 

Alegerea dintre un escroc și un mai mare escroc este invalidă din start. Din păcate toate partidele de dreapta au fost atrase de maestrul Plahotniuc în această capcană geopolitică, care le compromite și întărește pozițiile PD-ului.

Anul trecut la Moldova1, în timpul dezbaterilor electorale, Maia Sandu în față i-a tranșat lui Dorin Chirtoacă că PL-ul este responsabil pentru furtul miliardului și capturarea statului de Plahotniuc. Acum doamna Sandu, care pentru mulți este ultima speranță, s-a sucit și-l susține pe Chirtoacă. Cu toate că Dorin Chirtoacă nu a ieșit din PL și nu l-a condamnat public pe moșul său trădător Ghimpu. Care întîi cerea procuror european pentru investigarea jafului bancar, iar mai apoi a acceptat procurorul numit de Plahotniuc și a votat ca miliardul să fie întors de noi.

Atîtea acte de trădare josnică și de nerespectare a tuturor angajamentelor subminează încrederea în politicieni și alimentează absenteismul nostru politic. Însă în loc să ne dăm pradă pesimismului ar fi cu mult mai logic să trecem la sancționarea tuturor politicienilor care umblă cu minciuni și trădări. Or cetățeanul poate sancționa politicienii doar prin vot, o dată la patru ani. Referendumul este un bonus care poate fi obținut cu greu de fiecare dată într-un stat postsovietic. Acum referendumul va avea loc ca urmare a unei înțelegeri secrete între Plahotniuc și Dodon. Dodon a păcătuit cu mixtul, în schimb Plahotniuc i-a dăruit un referendum. Dar în pofida acestor detalii, ar fi, totuși, o mare prostie să nu ne folosim de acest prilej unic pentru a demara procesul de schimbare a întregii clase politice corupte și compromise.

Azi îl demitem pe Chirtoacă, mîine îl demitem pe Dodon, poimîine cerem anchetarea lui Plahotniuc.

Eliberarea instituțiilor statului trebuie făcută pas cu pas prin metode democratice. Țările europene care au trecut deja prin aceste etape de decomunizare și demonopolizare posedă deja o democrație reprezentativă și un nivel de viață mai ridicat comparativ cu RM. A venit și rîndul nostru să ne civilizăm și să ne democratizăm.

4. Referendumul va lichida definitiv de pe scena politică PL-ul – o formațiune pseudo-politică și pseudo-unionistă.

Orice partid trebuie să promoveze programul său politic. Partidul Liberal numai liberal nu este – PL-ul este tot un fel de PCRM, în PL domină cultul lui Ghimpu la fel cum în URSS domina cultul lui Stalin.

PL-ul duce o retorică unionistă, însă nu face decît să compromită românismul basarabean. Din cauza lui Ghimpu și Chirtoacă lumea de la țară crede că toți unioniștii sunt liberali, iar toți liberalii sunt hoți. Cel puțin prima afirmație este falsă. PL-ul este la fel de unionist, precum PCRM-ul este comunist.

Partidul Liberal este un organizm parazitar, care luptă pentru funcții, privelegii și fluxuri financiare.

 • Cînd oamenii s-au strîns în fața Guvernului să protesteze contra furtului de miliarde, PL-ul, îndeplinind comanda lui Plahotniuc, a ocupat PMAN.
 • Fostul guvernator Dorin Drăguțan, care încă nu a răspuns pentru furtul din BNM, este omul liberalilor.
 • Ghimpu a promovat cu obrăznicie ideea tîmpită ca noi să plătim pentru miliardele furate și ne-a pus macaroane pe urechi că noi nu vom resimți acoperirea miliardelor din buzunarul nostru. Însă noi simțim din plin această povară și continuăm să emigrăm. Și de Ghimpu nu uităm – el nu mai are ce căuta în politică. Următorul partid unionist este PUN, PL-ul s-a dezamorsat complet prin alianța cu Plahotniuc.

5. Referendumul deschide posibilități pentru tineret.

La referendum vor participa mulți din cei care la alegerile prezidențiale din 2016 încă nu aveau drept de vot. Tot ei în caz de validare a referendumului vor participa la alegerile anticipate ale edilului capitalei. Asta oferă șansa ca noul primar să fie și el din rîndul tinerilor, nu a hoților boșorogi din politica moldovenească. La fel cîndva a venit și tînărul Dorin Chirtoacă la conducerea primăriei, și în primele sale mandate a reușit să realizeze multe proiecte. Însă viața și moșul său l-au izbit cu capul de pereți și a devenit și el un birocrat înglodat în probleme cu legea.

6. Referendumul îl va ajuta pe Dorin Chirtoacă.

Dorin Chirtoacă nu este pregătit nici moral și nici fizic să fie mai departe primar.

Demisia îl va ajuta să-și refacă viața personală, să-și întemeieze o familie și să-și găsească liniștea interioară.

Funcția de primar se va termina pentru dînsul ori cu un stop cardiac, ori cu ani grei de detenție. El este ca un pește prins în cîrlig și doar noi îl putem ajuta să scape. Pentru ceea ce a reușit să facă pentru Chișinău, pentru ceea că a fost tînăr cu ambiții și nu a știut unde se bagă.

Cu siguranță Dorin Chirtoacă dorește să fie demis, ca atât moșul său, cât și Plahotniuc să-i dea pace.

Însă el nu poate să recunoască acest lucru în public și este obligat să-și joace rolul pînă la capăt. Altfel Plahotniuc îl bagă din nou la răcoare…

BLOGUL lui Radu Frunzari

Opinia exprimată în această postare reprezintă opinia autorului și nu coincide neapărat cu opinia redacției portalului de știri BASARABIA.MD

Răspândește știrea!

1 Comentariu

 1. Anonymous at |

  esti o tirfa

  Reply

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green