stop-comunism

BLOG: Situația din Moldova – cenzură, totalitarism și dictatura „pro UE”

Integrarea europeană, care în 2009 însemna refomarea Republicii Moldova după modelul statelor-memre ale UE, adică democratizare și descentralizare, și care era insistent cerută atunci de cetățeni, în 2017 înseamnă cu totul altceva.

Astăzi integrarea europeană înseamnă justificarea regimului totalitar a lui Vlad Plahotniuc cu ajutorul argumentelor de ordin geopolitic.

…Nu doar problemele de ordin pur economic și social, din cauza căror este foarte dificil de supraviețuit în Republica Moldova, au adus la un exod masiv al populației apte de muncă. Tinerilor le vine foarte greu să trăiască într-un stat autoritar și să activeze productiv într-o societate debilizată, isterizată și îndoctrinată în dogme sovietice.

Guvernarea de acum, pro-europeană și “democrată”, a schimbat doar lozincile, păstrînd și dezvoltînd caracterul totalitar al puterii, care a fost preluată în 2009 de la comunistul-restructurat, generalul de miliție Vladimir Voronin. Din cauza oligopolului în mass-media foarte puține studii și discuții se duc despre caracterul totalitar a regimului lui Vlad Plahotniuc, care trîmbiță non-stop despre principii și valori europene și despre integrarea RM în UE.

Regimul lui Plahotniuc este totalitar în esența sa și reprezintă o continuare firească și logică a regimului totalitar a PCRM-ului și al lui Voronin, upgradat și adaptat la nevoile zilelor noastre.

Democrația înseamnă guvernare de către popor. Ori Vlad Plahotniuc nu a venit la putere printr-un mod democratic, în urma alegerilor.

Regimul oligarhic de azi a uzurpat puterea de stat prin mijloace criminale, și dacă într-un final vom reuși să revenim la democrație, sunt sigur că venirea lui Plahotniuc la putere în manualele de istorie din care vor studia copiii noștri va fi calificată drept lovitură de stat.

Trăsăturile de bază caracteristice unui stat autoritar sunt controlul ilegal al unui grup elitist asupra econimiei naționale, controlul realizat de către grupări subterane asupra culturii și educației, elaborarea unei ideologii oficiale menite să argumenteze abuzurile, dictatura și persecutarea opoziției politice.

Raportînd această definiție la Republica Moldova, observăm că regimul lui Vlad Plahotniuc se caracterizează prin monopolul său politic agresiv și exploatator:

- Vlad Plahotniuc controla mediul de afaceri și economia țării încă de pe timpul lui Voronin.

Treptat, el a devenit cunoscut publicului drept “cardinalul din umrbă”. Schemele din sectorul energetic, de la Metal Feros, privatizarea patrimoniului național – a hotelurilor și întreprinderilor de stat – se realiza de către acest grup de interese prin intermediul instituțiilor statului (de ex. ministerul Economiei condus atunci de Dodon) și în detrimentul bugetului de stat. Intrarea lui Plahotniuc în politică a venit din necesitatea de a proteja și păstra schemele acestui grup îngust de interese.

- Regimul oligarhic, batjocorind Curtea Constituțională și deplasînd accentele, a transformat parcursul pro-european într-o ideologie de stat.

Oligopolul din domeniul mijloacelor mass-media a dus la apariția unor instrumente de propagandă care, prin manipulare și dezinformare, au substituit sensul real al termenului de integrare europeană.

Integrarea europeană, care în 2009 însemna refomarea Republicii Moldova după modelul statelor-memre ale UE, adică democratizare și descentralizare,  în 2017 înseamnă cu totul altceva. Astăzi integrarea europeană înseamnă justificarea regimului totalitar a lui Vlad Plahotniuc cu ajutorul argumentelor de ordin geopolitic.

- Opoziția este persecutată de către instituțiile de forță, iar protestatarii pașnici sunt intimidați cu dosare penale elaborate la comanda GBC-ului.

Astfel șoferul Alexei Alexeev care transporta boxele audio în timpul protestelor contra sistemului mixt fost transformat de către posturile TV ale lui Plahotniuc într-un terorist periculos care ar fi traumat polițiști, deși materialele video clar demonstrează că acuzațiile aduse șoferului sunt absolut neîntemeiate.

Monopolul economic, fraudele bancare, apariția unei ideologii de stat, ce contravine flagrant normelor constituționale, și persecutarea opoziției sunt factorii ce indică degradarea catastrofală a democrației și care arată cît se poate de clar că regimul lui Plahotniuc poartă un caracter totalitarist și dictatorial.

Atunci cînd numărul cetățenilor, care vor realiza că Republica Moldova devine un stat totalitar în toată puterea cuvîntului, va ajunge la o masă critică, acest regim va cădea inevitabil.

 BLOGUL lui Radu Frunzari

Opinia exprimată în această postare reprezintă opinia autorului și nu coincide neapărat cu opinia redacției portalului de știri BASARABIA.MD

Răspândește știrea!

5 Comentarii

 1. Ion at |

  PD e partid sabacii, totii trolii pd-ului sa taca dracului din gura… R.Moldova este si va fi un stat latin in inima europei aici ne este locul… dar astora care pretind la steaua lui Dodon sa-o mai s.ga, asaca la moment este nevoie de curatenie generala…

  Reply
 2. Anonymous at |

  Da PD cel mai mare promotor de valori europene.

  Reply
 3. Andrei at |

  Daca asta inseamna sa fie dictatura, cind statul se dezvolta si apar bani pentru majorarea salariilor, pensiilor, pentru procurarea automobilelor pentru Vama, si altele ce inainte pareau imposibile… atunci eu sunt bucuros de asa dictatura.

  Reply
 4. Maia Sandu at |

  Eu o să fac Alianță cu Plahotniuc și o să ducem cursul european împreună pînă la sfîrșit.

  Reply
 5. Aliona at |

  Eu cind vad bloggeri care aiuresc așa de tare imi dau seama ca Moldova degraba nu va vedea lumina europeana. daca nu a mai demonstrat si PD ca e promotor de valori europene, apreciati de Europeni si Americani, apoi eu nu stiu deja cine a mai facut-o vreodata.

  Reply

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green