transgaz filip dancila

BLOG: Șmecheria, pusă la cale de guvernanți – Vom cumpăra același gaz rusesc, doar că prin intermediari și mult mai scump

În decembrie 2019 expiră contractul pe care îl avem cu Gazprom-ul rusesc, iar în condițiile unor relații destul de tensionate dintre Moscova și Kiev, când Gazprom, practic, a decis tranșant schimbarea traseului livrărilor de gaze spre Europa, începând deja și construcția gazoductelor care vor ocoli Ucraina, Turkish Stream și Nord Srtream 2, Moldova are toate șansele să rămână la finele anului viitor fără gaze, în plină iarnă. Nu este deloc o glumă, ci un pericol iminent. Iar gazele românești, promise de autoritățile de la Chișinău ca sursă de alternativă, de 4 ani tot vin-vin în Moldova și nu mai vin.

Totuși, când vorbim de gazele românești, trebuie, în primul rând, să luăm în calcul un aspect foarte important, dar neglijat cu vehemență de mulți: Din cauza extragerii modeste a gazelor din propriile sonde, multe dintre care deja au fost închise de Romgaz, România la rândul său este nevoită să importe din Rusia aproape o treime din tot consumul propriu. Cota importului, însă, ar putea crește considerabil odată cu epuizarea definitivă a propriilor resurse onshore, calculate la 105 mlrd. de metri cubi, lucru, care, potrivit experților, se va întâmpla deja în următorii 10 ani. Dacă România nu va extrage în timpul apropiat din perimetrele offshore identificate în Marea Neagră cantitățile prognozate și nu va fi capabilă să gestioneze eficient distribuirea noilor extracții, în condițiile controversatelor modificări legislative operate de PSD, care favorizează gigantul rus Gazprom să monopolizeze până la 70% din tranzacţiile angro de gaze de pe piața română, prin bursa şi platformele OPCOM, în detrimentul Bursei Române de Mărfuri, dependența României de gazele rusești va deveni absolută și ireversibilă, și cât de tare ea nu și-ar dori o independență energetică, singura opțiune va deveni cea de intermediar regional al Gazprom-ului.

Cine-și mai aduce aminte cu cât fast și pompozitate a fost inaugurată inutila conductă Iași-Ungheni, care, apropo, a costat 26 de milioane de euro? Bani scurși, practic, în chiuvetă de dragul unui scop pur propagandistic. La 27 august 2014, de ziua independenței RM, când a fost lansat gazoductul, înalţi oficiali de stat din ambele ţări, precum Iurie Leancă și Victor Ponta, prim-miniștri la acea dată, declarau în unison că „Iaşi – Ungheni este cel mai important proiect pentru Moldova”, care vine să consolideze securitatea energetică a țării noastre, prin conectarea la piaţa energetică a UE. că gazoductul va fi extins până la Chișinău pentru a oferi o alternativă reală la gazul rusesc la un preț mult mai mic pentru consumatori.

Ca mai apoi să descoperim cu stupoare, decepție și revoltă că în realitate exporturile au fost de numai 1 milion de metri cubi de gaze, adică necesarul de încălzire pentru o iarnă a circa 330 de case, iar livrările au durat numai o lună, din martie 2015 până în aprilie 2015. De atunci nici ai noștri nu au mai făcut vreo solicitare de gaze către Petrom, dar n-a existat nici posibilitate tehnică de a livra cantități importante de gaze, întrucât diferă considerabil presiunea din conductele moldovenești și cele românești, iar pentru a o ajusta trebuie montate mai multe compresoare, care necesită investiții suplimentare de milioane de euro. Bani, pe care, s-ar părea, nu ar mai fi despus să-i investească nici cel mai optimist și nebun aventurier, după ce toată lumea a văzut în ce rușine și bătaie de joc s-a transformat acest proiect de zeci de milioane de euro, din care 7 milioane au reprezentat contribuţia UE.

Ei bine, au trecut 3 ani jumate și în februarie 2018 autoritățile moldo-române au decis să mai calce încă o dată pe aceiași greblă, anunțând lansarea unui nou gazoduct de avergură, Ungheni-Chișinău, doar că de această dată, cu o abordare mult mai șmecheră. În urma unui concurs dubios de privatizare, asemeni celui desfășurat recent cu Air Moldova, Chișinăul i-a vândut operatorului național român Transgaz compania de stat care gestiona conducta Iași-Ungheni, Vestmoldtransgaz, cu doar 9 milioane de euro, „obligând-o” să investească în următorii 2 ani 93 de milioane de euro în construcția noului gazoduct, care ar fi putut fi și el la fel de inutil, dacă… și aici deschid următoarea paranteză:

MoldovaGaz controlează astăzi în totalitate industria gazelor din Republica Moldova, începând cu transport, furnizare și terminând cu distribuție. Toată infrastructura republicană, toate rețelele, conductele de gaze din țară aparțin astăzi MoldovaGaz, care la rândul ei este gestionată de Gazprom, în calitate de acționar majoritar, și administrată de Plahotniuc prin oamenii săi de încredere. Până a fi numit șef la SIS acum 5 luni această persoană de încredere era Vasile Botnari, fost deputat PDM, ex-ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor și fost ministru al Transporturilor. Acum interimatul îl asigură un oarecare Iacov Cazacu. Este limpede că orice sursă alternativă de gaze, cum ar fi cele românești, spre exemplu, pentru a ajunge la consumator, are nevoie să se conecteze la rețelele deja existente, lucru care nu se poate întâmpla fără acordul Moscovei și supravegherea personală a lui Plahotniuc.

Așa cum Moscova nu poate da acordul decât la comercializarea propriului gaz, iar Plahotniuc nu poate permite niciunui investitor străin să facă afaceri pe la spatele său, fără să plătească otkatul necesar, experții din domeniu își exprimă temerile rezonabile că parteneriatul Transgaz-Vestmoldtransgaz nu este decât un paravan pentru un intermediar dubios, care urmează să transporte prin conducta Iași-Ungheni-Chișinău și de acolo în restul Moldovei aceleași gaze rusești, doar că ambalate cu etichetă românească și la preț mult mai mare decât cel actual. Iar Plahotniuc urmând să culeagă comisioanele generoase din noua sa schemă șmecheră de muls bani de la moldovenii naivi și toleranți.

BLOGUL lui Dan Oleinic

Opinia exprimată în această postare reprezintă opinia autorului și nu coincide neapărat cu opinia redacției portalului de știri BASARABIA.MD

Răspândește știrea!

2 Comentarii

 1. Alexandru at |

  Dan Oleinic un rahat, care nu are nici un fel de gîndire strategică, începînd de la faptul că Moldova își asigură securitatea energetică prin acest gazoduct și de aici putem ieși la faptul că și la negocierile cu Gazprom putem cere un preț mai bun, că na ai alternativă și 2 să nu uite că România are rezerve proprii de gaze naturale, ei cumpărînd de la ruși doar 40% din necesarul lor și 3 la mînă în Marea Neagră România are rezerve de gaz de șist, care i-ar asigura independența pentru cel puțin 150-200 ani ! Dan huielnic

  Reply
 2. Sandu at |

  Manipulare! Romania produce destul gaz pentru a se alimenta si ii ajunge sa ne alimenteze si pe noi.

  Reply

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green