images_cms-image-000050224

BLOG: Vorbe, nu fapte! Miliarde spălate pe drumuri (ne)bune

Doar în 2018 pe așa-zisele „drumuri bune pentru Moldova”, un proiect lansat cu mult fast și pompă chiar de liderul PD Vlad Plahotniuc, Guvernul Filip a spălat circa 1,6 miliarde de lei pentru așa-zisa asfaltare a circa 1,3 mii km, urmând să mai spele încă circa 4 miliarde de lei în 2019 pentru a „repara” alte 2,8 mii km. Și ăștia toți sunt bani publici, deși meritele și le atribuie exclusiv fruntașii PD-ului, care nu mai pot de atâta laudă de sine. De fapt, aceste miliarde sunt bani din buzunarele noastre, ale tuturor – din fondul rutier, care cumulează taxele pe drumuri, plătite de conducătorii auto, din amenzi și impozite plătite de noi toți. Din credite externe, rambursate tot de noi. Miliarde de lei scurse la chiuvetă doar de dragul imaginii partidului de guvernare pentru niște lucrări proaste, de mântuială, făcute la repezeală de neprofesioniști din materiale necalitative, cu un raspil de fonduri de proporții colosale și un procent de otkaturi, cum nu s-a mai văzut.

Am văzut cu toții cum arată în realitate aceste minunății de drumuri, atât de subțiri încât pot fi măsurate cu degetul (fapt confirmat de ministrul Economiei Chiril Gaburici), și atât de înguste, pe alocuri, de doar 4,5 m lățime (precum în comuna Mănoilești, r-ul Ungheni), încât fizic pe aceste șosele nu pot încape concomitent nici măcar două mașini. Am văzut cât de calitativ este asfaltul, încât în mai multe localități (s. Vărvăreuca, r-ul Florești, comuna Pepeni, r-ul Sângerei) pe șosele proaspăt reparate oamenii au scos cu mâinile goale bucăți din el. Dar mai ales am văzut cât de profesioniști sunt muncitorii, care plombează găurile în ploaie, aruncând asfalt pe glod sau direct în baltă, care presează asfaltul rece în gropi cu picioarele (fapt surprins în Ialoveni) și cât de (ne)bune sunt aceste drumuri, care imediat după topirea zăpezii s-au umplut cu gropi, iar după traversarea de către camioanele de mare tonaj s-au fisurat și măcinat, transformându-se în prundiș.

O mare bătaie de joc și o risipă nemaipomenită de bani, care puteau fi gestionați cu cap, pentru necesități mult mai stringente și mai importante, miliarde cu care chiar se puteau majora salariile și pensiile, nu doar pe hârtie și doar de dragul partidului și alegerilor, dar pe bune, pe termen lung și în interesul cetățenilor.

Iată cât de frumos arată cifrele pe hârtie, pe pagina guvernamentală drumuribune.md:

drumuri-nebune

Și cât de departe de cifre este realitatea:

61974815

snimok

snimok

snimok

asfalt-1280x720

Cu calitatea lucrărilor și profesionismul lucrătorilor este totul clar. DEZASTRU! Un alt aspect, care trebuie neapărat taxat și taxat dur este cumătrizmul în selectarea localităților cărora li s-a alocat cei mai mulți bani și porțiunilor de drum care au fost reparate prioritar. Bunăoară, ați știut că în raionul lui Plahotniuc, Nisporeni, unde acesta candidează pe circumscripție, s-au alocat mai mulți bani pentru drumuri decât în oricare alt raion (circa 2900 lei per alegător, în timp ce media pe țară este de doar 1076 de lei), sau că în orașele Dondușeni și Strășeni au fost renovate capital în primul rând drumurile care duc spre casele președinților de raion, care, evident, sunt membri PDM?

snimok

În același timp, pentru Chișinău în genere nu s-a alocat NICIUN LEU, iar capitala de nord a țării, Bălți, este și ea la coada listei cu o alocație mizerabilă. Asta în timp ce Chișinău și Bălți, trebuie să recunoaștem, sunt principalele centre economice ale țării, unde se colectează cea mai mare parte a impozitelor și taxelor. Dar guvernanții pur și simplu le-au ignorat. Motivul e simplu: În Bălți și Chișinău Partidul Democrat are cele mai mici șanse să acumuleze voturi. Deci în loc să repare drumurile în principalele centre economice ale țării, ca să stimuleze comerțul, să crească veniturile la buget și să acumuleze bani pentru alte drumuri, democrații aleargă după voturi.

e5981199c886ce9b24d09fc856bf406b

Ferește-ne, Doamne, de continuarea acestui proiect risipitor. Or, gaura financiară enormă, lăsată în buget de guvernarea lui Plahotniuc, care se pare că și-a pus în plan să fure maxim posibil până la alegeri, în caz că ajung în opoziție, nu o va putea astupa nici următoarele 10 guvernări, oricât de cinstite și transparente n-ar fi și oricât de nobile intenții n-ar avea.

De aceea, este nevoie cât mai urgent și cât mai rapid să stopăm acest dezmăț, să oprim furturile masive din buzunarele noastre, să prevenim cât mai e posibil sărăcirea absolută a populației, golirea definitivă a bugetului și intrarea țării în faliment. Marea revoltă națională o facem pe 24 februarie în cabinele de vot. Nici într-un caz nu trebuie să le permitem hoților și corupților care au distrus țara să se mențină la guvernare. 

BLOGUL lui Dan Oleinic

Opinia exprimată în această postare reprezintă opinia autorului și nu coincide neapărat cu opinia redacției portalului de știri BASARABIA.MD

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green