despertador-fondo-amarillo-representacion-3d_34008-35-626x360

Când trecem la ora de vară 2020

Ultima duminică a lunii martie aduce cu sine schimbarea de la ora de iarnă la cea de vară. Astfel, pe 29 martie, moldovenii îşi vor da ceasurile cu 60 de minute înainte.

Mai exact, în noaptea ce desparte 28 martie de 29 martie, ora 03:00 va deveni ora 04:00. Ceasurile se vor da înainte în acelaşi moment în toate ţările Uniunii Europene.

Amintim că ora de vară a fost prima dată propusă de George Vernon Hudson, un entomolog din Noua Zeelandă, în 1895, iar astăzi, acest mecanism este folosit de 110 ţări din întreaga lume. În Europa, doar Islanda este ţară care nu foloseşte ora de vară. De asemenea, Rusia a început să aplice acest sistem din 1981, dar a renunţat la el după 20 de ani.

Acest sistem are ca scop folosirea din plin, cât mai mult timp, a luminii Soarelui. În lunile de vară, ora este dată înainte pentru ca principalele activități umane să se desfășoare cât mai mult posibil pe lumină naturală, iar în acest fel se economisește energia electrică necesară iluminatului.

În conformitate cu Convenţia fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus.

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green