VeniceCom_102PlenMeet

Candu a discutat cu experții Comisiei de la Veneția despre condițiile pentru organizarea unor alegeri „libere, corecte și democratice”

Speakerul Andrian Candu a avut o întrevedere cu delegația comună a Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR, care se află într-o vizită de informare în Republica Moldova, în perioada 28-30 ianuarie curent.

Vizita are loc în contextul pregătirii de către Comisia de la Veneția și OSCE/ODIHR a avizului comun privind legislația electorală modificată, care urmează să fie prezentat pe 16-17 martie curent.

„Actualul cadru legislativ asigură toate condițiile pentru organizarea și desfășurarea unor alegeri libere, corecte și democratice”, a menționat Andrian Candu.

Experții s-au arătat interesați de criteriile și modul de constituire a circumscripțiilor, de mecanismele care asigura caracterul incluziv al viitoarelor alegeri, precum și de alte aspecte tehnice de organizare a scrutinelor conform noilor norme.

Amintim că o delegație comună a Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR s-a aflat în vizită de informare în Republica Moldova, în perioada 9-11 mai 2017. Experții s-au întâlnit cu reprezentnții fracțiunilor parlamentare, liderii partidelor extraparlamentare, președinta CEC, ministrul Justiției, reprezentanții societății civile și președintele țării pentru a dezbate inițiativa privind introducerea sistemului electoral mixt.

La 16 iunie 2017, Comisia de la Veneția a anunțat că proiectul „de compromis” al PD și PSRM provoacă îngrijorări, inclusiv în privința faptului că viitorii legislatori ar putea fi influențați: „În urma unor consultări publice ample cu toate părţile interesate relevante, avizul comun a concluzionat că reforma propusă nu poate fi considerată adoptată printr-un larg consens. Acesta ridică „preocupări semnificative”, inclusiv în ceea ce priveşte riscul ca membrii Parlamentului aleşi într-o circumscripţie să fie vulnerabili în faţa intereselor de afaceri”.

În pofida avizului negativ al experților Comisiei de la Veneția, Parlamentul Republicii Moldova a votat, la 20 iulie 2017, proiectul de lege privind votul mixt în lectură finală, cu voturile a 74 de deputați din majoritatea parlamentară și fracțiunea PSRM. Reprezentanții PCRM, PLDM și PL au părăsit atunci ședința în semn de protest.

Foto: coe.int

Răspândește știrea!

2 Comentarii

 1. Olga at |

  Este o tactica care cred ca o sa fie salutata si de catre societate, deoarece asta poate sa aduca mai multa transparenta in ceea ce tine de decizii.

  Reply
 2. Anonymous at |

  Da, alegerile trebuie să Liberare şi Corecte, nu alt fel cum crede domn. Candu! :roll:

  Reply

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green