Speakerul Andrian Candu a avut o întrevedere cu delegația comună a Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR, care se află într-o vizită de informare în Republica Moldova, în perioada 28-30 ianuarie curent.
Vizita are loc în contextul pregătirii de către Comisia de la Veneția și OSCE/ODIHR a avizului comun privind legislația electorală modificată, care urmează să fie prezentat pe 16-17 martie curent.
„Actualul cadru legislativ asigură toate condițiile pentru organizarea și desfășurarea unor alegeri libere, corecte și democratice”, a menționat Andrian Candu.
Experții s-au arătat interesați de criteriile și modul de constituire a circumscripțiilor, de mecanismele care asigura caracterul incluziv al viitoarelor alegeri, precum și de alte aspecte tehnice de organizare a scrutinelor conform noilor norme.
Amintim că o delegație comună a Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR s-a aflat în vizită de informare în Republica Moldova, în perioada 9-11 mai 2017. Experții s-au întâlnit cu reprezentnții fracțiunilor parlamentare, liderii partidelor extraparlamentare, președinta CEC, ministrul Justiției, reprezentanții societății civile și președintele țării pentru a dezbate inițiativa privind introducerea sistemului electoral mixt.
La 16 iunie 2017, Comisia de la Veneția a anunțat că proiectul „de compromis” al PD și PSRM provoacă îngrijorări, inclusiv în privința faptului că viitorii legislatori ar putea fi influențați: „În urma unor consultări publice ample cu toate părţile interesate relevante, avizul comun a concluzionat că reforma propusă nu poate fi considerată adoptată printr-un larg consens. Acesta ridică „preocupări semnificative”, inclusiv în ceea ce priveşte riscul ca membrii Parlamentului aleşi într-o circumscripţie să fie vulnerabili în faţa intereselor de afaceri”.
În pofida avizului negativ al experților Comisiei de la Veneția, Parlamentul Republicii Moldova a votat, la 20 iulie 2017, proiectul de lege privind votul mixt în lectură finală, cu voturile a 74 de deputați din majoritatea parlamentară și fracțiunea PSRM. Reprezentanții PCRM, PLDM și PL au părăsit atunci ședința în semn de protest.
Foto: coe.int
Este o tactica care cred ca o sa fie salutata si de catre societate, deoarece asta poate sa aduca mai multa transparenta in ceea ce tine de decizii.
Da, alegerile trebuie să Liberare şi Corecte, nu alt fel cum crede domn. Candu! :roll: