4529971

„Cazul Braguța”: Alți 13 polițiști din Chișinău, trimiși în judecată pentru tratament inuman

La două luni după ce trei inspectori ai izolatorului de detenţie din cadrul Direcţiei de Poliţie Chişinău şi patru deţinuţi au fost trimiși în judecată în dosarul lui Andrei Braguța, procurorii anunță că alți 13 polițiști vor ajunge pe banca acuzaților. Procuratura Generală a finalizat urmărirea penală şi a expediat în instanță cauza penală în privinţa acestora. Oamenii legii sunt învinuiți că ar fi tratat inuman victima. 

S-a constatat că, după ce fusese maltratat de cei 4 codeţinuti, a doua zi, Andrei Braguta a fost plasat într-o celulă de unul singur, unde, timp de aproximativ o săptămînă (perioada 17 – 23 august 2017), a fost deţinut în condiţii ce nu corespund standardelor de deţinere a persoanelor. Acest lucru a provocat îmbolnăvirea cu bronhopneumonie bilaterală purulentă, maladie care, potrivit raportului de experitiză medico-legală, a condus direct la survenirea decesului bărbatului de 31 de ani.

Amintim că, Andrei Braguţa a fost reţinut pe 15 august 2017 pentru violenţa în adresa poliţiştilor, iar pe 26 august acesta a decedat în Penitenciarul nr.16 „Pruncul”.

Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi, inculpaţii riscă de la 3 până la 8 ani închisoare sau amendă de la 67.500 lei până la 80 mii lei, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii de la 5 la 10 ani.

Procurorii continuă să investigheze acţiunile şi inacţiunile factorilor de decizie ai instituţiilor statului, în a căror custodie s-a aflat victima, fiind iniţiate două cauze penale distincte pe faptul excesului de putere şi încălcării din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale.

Foto: protv.md

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green