Curtea Constituțională a concluzionat că președintele țării nu are drept de veto la numirea în funcție a unui ministru propus de Guvern. Remanierile în acest sens se fac de Executiv, iar dacă șeful statului refuză o candidatură înaintată repetat acest lucru reprezintă o încălcare a Constituției, ceea ce ar putea duce la suspendarea sa din funcție.
Decizia a fost luată astăzi de magistrații CC, după ce Guvernul a depus luna trecută o sesizare, urmare a respingerii de către Igor Dodon a candidaturii lui Eugen Sturza la funcția de ministru al Apărării.
„Președintele Republicii Moldova poate refuza o candidatură și să facă o altă propunere. Cu toate acestea, voința politică a președintelui nu poate constitui o sursă de blocaj constituțional. CC a constatat că președintele are dreptul să verifice candidatul, dar nu are drept de veto asupra candidaturii primului ministru”, argumentează Înalta Curte.
Magistrații constată că în cadrul formării Guvernului există un acord dintre prim-ministru, Parlament și președinte, iar elementul central este programul de guvernare și nu miniștrii. Astfel, remanierea guvernamentală nu necesită intervenția parlamentului, fiind o procedură internă. Simetric, șeful statului nu are nicio putere asupra remanierii, puterea reală în ceea ce privește remanierea și numirea aparține prim-ministrului.
„Pentru nerespectarea prevederilor expres ale Constituției și interpretării articolelor, îl pace pasibil pe președinte de a fi suspendat din funcție, iar interimatul urmează a fi asigurat de către președintele Parlamentului sau de către premier”, se arată în încheierea CC.
Hotărârea integrală a Curții o puteți vedea mai jos:
Foto: privesc.eu
Ce mai vorbă, supărarea este mare