bvbc

Ce a făcut șeful statului în primele trei luni de la învestire în afară de declarații populiste? Opinia experților privind activitatea lui Dodon

Președintele Igor Dodon și-a prezentat marți, 28 martie, raportul pentru primele 100 de zile de activitate. Șeful statului a ținut să se laude cu „pașii concreți” întreprinși pentru realizarea celor șase puncte din platforma sa electorală și „rezultatele concrete” obținute în cele trei luni de activitate pentru fiecare dintre promisiunile cu care a venit în fața alegătorilor. 

„Consider că am reușit să avansăm substanțial pe toate angajamentele din platforma electorală”, a menționat Dodon în timpul discursului său, subliniind că este mulțumit, în primul rând, de faptul că „încrederea poporului în instituția prezidențială a crescut enorm”.

Printre meritele pe care și le asumă, președintele a enumerat: amnistia migrațională pentru moldovenii din Rusia; vizitele la Moscova, Bruxelles și întrevederea cu liderul regiunii transnistrene; elaborarea pachetului de măsuri „4+4”; inițiativele legislative privind abrogarea „legii miliardului furat” și atribuirea pârghiilor suplimentare președintelui; formarea noii componențe a Consiliului Superior de Securitate ș.a.

BASARABIA.MD a discutat despre promisiunile și realizărilor șefului statului cu experții și analiștii politici: Igor Boțan (jurist, director executiv al Asociației pentru democrație participativă); Anatol Țăranu (ex-deputat, doctor în istorie), Marin Livădaru (fondatorul Partidului Societății Progresiste) și Oazu Nantoi (consilier municipal, ex-deputat), pe care i-am întrebat cum apreciază activitatea lui Igor Dodon la Președinție.

Promisiuni, fapte și declarații populiste

Analiștii politici consideră că, dincolo de declarațiile pompoase pe care Igor Dodon le face de la tribună, acesta „a eșuat lamentabil” în ceea ce privește promisiunea de a deveni președintele tuturor, așa cum menționa după victoria în alegeri. Mai mult, consideră experții, șeful statului continuă să scindeze societatea, care este și așa una extrem de divizată, exploatând subiecte sensibile precum vectorul extern al țării, conflictul transnistrean, simbolurile de stat, limba și istoria.

„Dodon este în exclusivitate președintele moldovenilor care agreează Partidul Socialiștilor și pledează pentru apropierea Republicii Moldova de Rusia. În rest, el s-a poziționat ca un oponent al tuturor celorlalți moldoveni, contribuind, pe parcursul acestor trei luni, și mai mult la scindarea societății moldovenești”, opinează fostul deputat Anatol Țăranu. 

„Igor Dodon așa și nu a devenit președintele Republicii Moldova. El este președintele celor manipulați și prostiți de nostalgiile sovietice…”, susține consilierul municipal în cadrul CMC, Oazu Nantoi.

„În afară de declarații populiste în aceste 100 de zile nu a făcut nimic. Societatea civilă și experții politici nu au înțeles nimic nici din vizita lui la Moscova. Care a fost sensul acestei vizite? Ce beneficii economice va avea Moldova pe viitor? Concluzia este simplă, domnul Dodon mimează astăzi funcția de președinte…”, a declarat, la rândul său, Marin Livădaru.

Dintr-o campanie electorală în alta

Potrivit experților, președintele a ieșit din campania electorală pentru prezidențiale și, odată cu învestirea în funcția supremă a statului, a demarat o nouă campanie electorală, de această dată pentru alegerile parlamentare din 2018. De asemenea, spun analiștii, toate inițiativele legislative ale președintelui, pe care acesta le înaintează fiind conștient de faptul că guvernarea le va bloca, sunt doar acțiuni electorale din care Igor Dodon obține „puncte politice”.

„Toate inițiativele sale sunt categoric populiste, cu un caracter electoral bine pronunțat. Domnul Dodon continuă să joace rolul unui agent electoral al Partidului Socialiștilor și nimic mai mult. Din păcate, președintele nu este capabil, deocamdată, să promoveze politici care ar consolida societatea, dar și clasa politică, sau să înainteze inițiative legislative realiste, care să fie susținute. Vedem doar inițiative menite să acumuleze capital electoral…”, a declarat pentru portalul nostru Anatol Țăranu. 

„Domnul Dodon a inițiat acțiuni pentru cele șase promisiuni incluse în platforma lui electorală. Nu i-au reușit. Acum acesta se comportă ca un agent electoral al PSRM. Mai nou, a anunțat și un referendum consultativ, pentru că nu are suficiente împuterniciri să facă bine cetățenilor. Este un lucru destul de inspirat din punct de vedere electoral”, spune directorul executiv al ADEPT, Igor Boțan. 

„Își face campanie electorală deoarece, fără o majoritate în Parlament, nu-și poate onora eventualele promisiuni făcute la Moscova”, menționează Oazu Nantoi, care s-a arătat convins de faptul că pe lângă „agent electoral”, Igor Dodon este, întâi de toate, un „agent al Kremlinului”. 

Sperietoarea despre denunțarea Acordului de Asociere RM-UE

Experții intervievați de BASARABIA.MD au subliniat faptul că președintele nu este consecvent în declarațiile sale. În timpul vizitei la Moscova, Dodon l-a asigurat pe Putin că va denunța Acordul de Asociere, iar până la Bruxelles s-a răzgândit. În realitate, menționează analiștii, șeful statului nu poate denunța acest acord, motiv din care, retorica sa privind relația Moldovei cu UE se schimbă în funcție de interlocutori.

„În mod real, președintele nu poate să influențeze lucrurile la acest capitol și să schimbe ceva în ceea ce privește Acordul de Asociere. Totul rămâne la nivel de declarații populiste, menite să acumuleze capital politic și electoral”, susține doctorul în istorie Anatol Țăranu.

„Dodon nu e prost și înțelege că nu poate să anuleze respectivul acord. Chiar dacă va obține un rezultat pozitiv în caz de referendum, nu cred că este interesat de asta. Vedeți cum joacă: „trebuie să avem relații bune și cu Estul și cu Vestul”. El lucrează din perspectiva intereselor electorale ale PSRM. Cred că nici socialiștii înșiși nu-și doresc anularea Acordului de Asociere, este vorba doar de exploatarea așteptării cetățenilor…”, declară juristul Igor Boțan.

„La moment, este doar o sperietoare. Dar dacă domnul Dodon, cu ajutorul Kremlinului, va obține o majoritate în Parlament și va fi impusă așa-zisa soluționare a conflictului transnistrean, este ușor previzibil rezultatul unui eventual referendum – rezilierea Acordului de Asociere. Rămâne, însă, deschisă întrebarea: cine va da moldovenilor bani? UE și SUA dau bani generoși țării noastre, rușii bani nu au, dar, mă rog, nu trebuie să căutăm logică în procesele politice moldovenești”, declară Oazu Nantoi. 

Relația cu Vlad Plahotniuc și pseudo-lupta cu oligarhia 

În privința naturii relațiilor dintre Igor Dodon și controversatul om de afaceri, coordonatorul alianței de guvernare și liderul PD, Vlad Plahotniuc, opiniile experților s-au împărțit. În timp ce consilierul municipal Oazu Nantoi susține că Dodon a ajuns în funcția de președinte, fiind susținut deschis de Plahotniuc, iar relația dintre cei doi nu mai e un secret pentru nimeni, fostul deputat Anatol Țăranu consideră că legătura dintre aceștia nu poartă un caracter atât de evident, dar nu exclude existența unei agende comune ascunse în acest sens.

Totodată, Igor Boțan spune că Dodon și Plahotniuc colaborează doar acolo unde le coincid interesele, iar expertul Marin Livădaru este de părere că între aceștia există înțelegerea de a diviza societatea, Igor Dodon urmând să controleze electoratul pro-rus, iar Vlad Plahotniuc – cel pro-european. Acesta a atras atenția și asupra faptului că șeful statului a încetat total să-l critice pe „principalul rival al societății”, așa cum încerca să o facă în campania electorală.

„Legătura dintre ei există acolo unde le coincid interesele, iar acolo unde nu, sigur că-și dau ghionturi, e normal așa. Cât ține de lupta cu oligarhii și corupția, Igor Dodon nu e naiv și știe că dacă intri în luptă trebuie să ai resurse, iar el nu le are, puterea adevărată fiind în mâinile PD. Îi rămâne doar să facă valuri și acest lucru îi convine. Vedem cum sondajele îl umflă”, menționează Igor Boțan. 

 „Lupta cu oligarhii și corupția? Niciun fel de luptă! Igor Dodon este același produs finit al sistemului mafiot, creat de Voronin, ca și domnul Plahotniuc”, spune Oazu Nantoi.

Referendumul consultativ

Igor Dodon a semnat un decret privind organizarea unui referendum consultativ, la 24 septembrie 2017, cu privire la patru subiecte de importanță: abrogarea legii miliardului furat; atribuirea unor drepturi suplimentare președintelui pentru dizolvarea Parlamentului; reducerea numărului de deputați; introducerea disciplinei „Istoria Moldovei” în instituțiile de învățământ.

Cu privire la acest subiect, analistul politic Igor Boțan menționează că președintelui i-ar conveni mai mult ca guvernarea să-i blocheze inițiativa, pentru a obține un motiv întemeiat să afirme că a făcut tot ce i-a stat în puteri pentru a-şi îndeplini promisiunile şi a nu promulga, ulterior, legi incomode promovate de aceeași guvernare.

„Este un element al jocului politic și aici sunt lucruri foarte subtile. Dacă guvernanții vor încerca să-i blocheze inițiativa, Dodon va fi foarte mulțumit și, probabil, va spune: „atunci și eu voi bloca legile voastre”, spre exemplu, legea privind introducerea votului uninominal”, a mai adăugat Igor Boțan.

Răspândește știrea!

1 Comentariu

 1. Anonymous at |

  Cea făcut, nimic nu a făcut, numai vorbe goale!

  Reply

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green