Ce cred oamenii despre infracțiunile cu implicarea minorilor? – (VIDEO)

Minorii din Republica Moldova devin foarte des subiecți ai infracțiunilor, de la cele ușoare până la crime grave și deosebit de grave, iar acest lucru este, bineînțeles, o problemă a întregii societăți. Echipa Vox Populi BASARABIA.MD i-a întrebat pe oameni ce cred despre fenomenul delicveței juvenile.

Toate persoanele intervievate susțin că au observat faptul că, în ultima perioadă, copiii sunt implicați în acțiuni ilegale cu consecințe grave. Potrivit lor, principalele cauze care generează un comportament delicvent în rândurile minorilor sunt: indiferența părinților, educația proastă, nivelul scăzut de școlarizare, accesul la Internet, țigări, alcool și substanțe narcotice, libertatea de care dispun atunci când părinții sunt nevoiți să plece peste hotare în căutarea locurilor de muncă, anturajul și cercul de prieteni care îi influențează negativ.

Totodată, respondenții spun că vina aparține și statului, care nu se preocupă corespunzător de această problemă.

BASARABIA.MD precizează că, pe parcursul ultimilor doi ani, sute de infracțiuni cu implicarea copiilor au fost reflectate în presă, iar unele dintre aceste au șocat și revoltat profund societatea.

În vara anului trecut, un bătrân de 83 de ani din Leova a fost ucis cu sânge rece de doi minori de 16 și 17 ani, pe care acesta i-a prins la furat în gospodăria sa, iar o femeie din capitală a fost maltrată până la moarte de doi tineri de 17 ani, care au pătruns în locuința acesteia cu scopul de a sustrage bunuri de preț. Amintim cazul Cristinei Parhomenco, fata de 14 ani din Strășeni, ucisă în bătaie, la sfârșitul lunii noiembrie 2016, de căre patru amici de-ai săi cu vârstele curpinse între 13 și 16 ani.

În acest an, un băiat de 15 ani din Anenii Noi împreună cu un camarad de-al său mai mare au bătut și rănit cu cuțitul, după un conflict iscat la beție, un bărbat de 29 de ani, ultimul decedând la spital. Un locuitor al raionului Orhei a sfârșit tragic la sfârșitul verii, fiind omorât de nepoții săi, ambii în vârstă de 17 ani, care au venit în vizită de hram.

În noiembrie curent, o minoră de 14 ani din Strășeni și-a ucis amica pentru o datorie, abandonându-i cadavrul într-un parc din capitală, iar un copil de 7 ani din Telenești a fost împușcat accidental dintr-o armă de vânătoare de vecinul său de 14 ani, corpul neînsuflețit al băiatului fiind aruncat, ulterior, într-o fântână.

Potrivit datelor Procuraturii Generale, doar în prima jumătate a anului 2017 au fost inițiate 358 de cauze penale în privința minorilor. Totuși, datele arată că acest număr este în scădere cu 31% faţă de perioada similară a anului 2016.

Ca și în anii precedenţi, predomină infracțiunile contra patrimoniului, fiind pornite 255 cauze penale pentru furt, comparativ cu 378 cauze penale iniţiate în perioada similară a lui 2016. Pe parcursul primului semestru al lui 2017 au fost reținuți 19 minori, arestul preventiv fiind aplicat doar în privința a 6 minori. Urmărirea penală a fost finalizată în 294 cauze penale, dintre care 200 cauze penale au fost deferite justiţiei, iar în 94 cauze penale urmărirea penală a fost încetată. În 24 cauze penale minorii au fost eliberaţi de răspundere penală, procurorii aplicându-le măsuri de constrângere cu caracter educativ.

Video: basarabia.md

Răspândește știrea!

1 Comentariu

 1. Anonymous at |

  Cu părere de rău astai realitatea!

  Reply

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green