1506073271_mdl_2

Cea de-a doua etapă de majorare a pensiilor va fi realizată anticipat! Acestea vor crește, în medie, cu peste 250 de lei

Guvernul a aprobat efectuarea anticipată a următoarei etape de majorare a pensiilor pentru limită de vârstă şi a celor de dizabilitate. Astfel, pensiile vor fi valorizate începând cu 1 noiembrie curent, şi nu cu 1 aprilie 2018, cum era stabilit anterior. De majorare vor beneficia circa 65 de mii de persoane, care au ieșit la pensie în anii 2009, 2010 și 2011.

Prim-ministrul a subliniat că acestea sunt primele roade ale reformei sistemului de pensii: „După cum am spus de mai multe ori, facem planificări reale, nu venim cu promisiuni care nu au acoperire financiară. Atunci când lucrurile merg mai bine decât planificam, atunci venim cu aceste majorări înainte de termen”. Totodată, Pavel Filip s-a arătat încrezător că, dacă ritmul ascendent al încasărilor la buget se va menține, vor fi operate și alte majorări înainte de termen.

Majorarea pensiilor, ca urmare a valorizării, va fi diferențiată în funcție de anul stabilirii acesteia și de venitul realizat de persoană. Astfel, pentru 58.479 de beneficiari, pentru limită de vârstă, prestația va spori în medie cu 255 de lei, ceea ce reprezintă o creștere de 17,6% peste nivelul pensiei medii curente. De asemenea, pentru 6.399 de beneficiari de pensii de dizabilitate majorarea va constitui 274 de lei, în creștere cu 28,6% față de pensia medie a acestora.

Cheltuielile necesare pentru realizarea proiectului se estimează la 33,6 mln. de lei, resurse identificate în urma creșterii veniturilor proprii la bugetul asigurărilor sociale de stat pentru 2017.

Amintim că valorizarea etapizată a pensiilor este prevăzută de reforma sistemului de pensii, adoptată la sfârșitul anului 2016. În cadrul primei etape, implementată de la 1 aprilie curent, au fost valorizate pensiile stabilite în anii 2001-2008, pentru 68.014 beneficiari de pensii pentru limită de vârstă şi 15.570 beneficiari de pensii de dizabilitate. Urmare, mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă s-a majorat în medie cu 132 de lei, iar mărimea medie a pensiei de dizabilitate – cu 226 de lei.

Foto: gagauzmedia.info

Răspândește știrea!

1 Comentariu

 1. Anonymous at |

  Nu prea cred…

  Reply

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green