cicde

CEC a respins cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului cu privire la anularea sistemului mixt de vot

Comisia Electorală Centrală a respins astăzi cererea de înregistrare a grupului de inițiativă privind inițierea campaniei de colectare a semnăturilor pentru lansarea unui referendum consultativ legislativ pentru anularea sistemului mixt de vot.

Comisia a constatat mai multe încălcări ale prevederilor art. 163 și art. 164 din Codul electoral, art. 39 și art. 41 din Legea privind actele legislative, precum și a normelor Regulamentului cu privire la activitatea grupului de inițiativă privind desfășurarea referendumului republican.

Printre abaterile dpistate de CEC se numără înregistrarea eronată a participanților la adunarea de constituire a grupului de inițiativă, neuniformități la numărarea voturilor și adoptarea deciziilor de către adunarea constituantă, alegerea unui număr inexact al membrilor grupului de inițiativă fără a vota lista nominală a acestora, înlocuirea textului de lege privind abrogarea Legii nr.154 din 20 iulie 2017 pentru modificarea și completarea unor acte legislative votat de către participanții la adunare și prezentarea la Comisie a unui alt text, neaprobat prin votul cetățenilor adunării constituante.

De asemenea, grupul de inițiativă, prin abrogarea unei legi, nu a înaintat propuneri de noi reglementări, în consecință creînd un vid legislativ de organizare a alegerilor parlamentare ordinare.


Foto/Video: cec.md/privesc.eu

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green