4f084fc525b16

Cei trei funcționari de la Centrul Militar din Chișinău, care scuteau tinerii de armată contra-plată, au fost trimiși în judecată

Un șef de secție a subdiviziunii sectorului Ciocana din cadrul Centrului Militar Chişinău, specialistul superior al Serviciului mobilizare şi medicul-specialist din cadrul aceleiaşi unităţi vor compărea pe banca acuzaţilor pentru că au permis eschivarea mai multor tineri de la obligațiunea îndeplinirii serviciului militar în termen.

Procuratura Anticorupţie anunță că a finalizat urmărirea penală şi a expediat cauza penală de învinuire a celor trei în instanța de judecată.

Aceștia au fost reținuți în noiembrie 2017, urmare a acţiunilor de urmărire penală şi măsurilor speciale de investigație. Timp de aproximativ două luni, procurorii şi ofiţerii SIS au documentat întreg mecanismul de fraudare de către inculpaţi, a procesului de încorporare a recruţilor în serviciul militar.

S-a constatat că persoanele publice din cadrul Centrului Militar al mun.Chișinău favorizau, contra plată, cetăţeni ai Republicii Moldova în a se eschiva de la serviciul militar în termen. Cumulativ, aceştia asigurau eliberarea actelor de evidență militară fictive, prin aplicarea unor scheme de corupție.

În acest scop a fost pusă la cale o schemă de pretindere a mijloacelor financiare de la persoanele care intenționau să obţină livret militar, însă fără a îndeplini serviciul militar în termen. Inculpaţii solicitau de la beneficiari anumite sume de bani, cu taxă flexibilă, asigurându-le amânarea neîntemeiată de încorporare prin manipularea documentelor de evidență, eliberându-le livrete militare ce nu corespundeau adevărului sau declararea acestora ca inapți pentru serviciul militar.

Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi de corupre pasivă şi activă, dar şi de fals în acte publice, inculpaţii riscă până la 10 ani închisoare, cu amendă de până la 400 mii de lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 7 la 10 ani. De asemenea, aceştia vor fi obligaţi să achite cheltuieli judiciare în sumă de 25 mii de lei.

Foto: photos.casata.md

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green