img (1)

Cel de-al doilea arbore fotovoltaic a fost instalat pe aleea pietonală din bd. Grigore Vieru din capitală

Cel de-al doilea arbore fotovoltaic din capitală a fost instalat pe aleea pietonală din bd. Grigore Vieru. Primul dispozitiv de acest fel este deja montat pe bd. Mircea cel Bătrân, iar în decurs de câteva zile instalațiile vor genera energie electrică fotovoltaică. Aceasta oferă posibilitate cetățenilor de a-și încărca gratis telefoanele mobile, precum și acces nelimitat la internet.

Proiectul este realizat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în parteneriat cu Primăria Chișinău, în cadrul Proiectului „Orașe Verzi Durabile”. Locurile de amplasare a arborilor solari au fost propuse și validate de chişinăuieni, fiind ulterior aprobate de municipalitate.

Lucrările de instalare a dispozitivelor fotovoltaice sunt executate de o companie specializată din Croația. Arborii vor avea încorporate 18 module fotovoltaice care vor genera zilnic 800 Wh energie electrică din surse regenerabile. De asemenea, copacii solari vor ilumina decorativ împrejurimile, datorită energiei acumulate ziua de la soare.

În paralel, serviciile municipale au început amenajarea unei cișmele în preajma arborelui solar, pentru ca beneficiarii să aibă unde-și potoli setea.

Menționăm că instalațiile fotovoltaice dispun de 6 terminale USB pentru încărcarea telefoanelor mobile, 6 prize obișnuite (de 230V) pentru încărcarea calculatoarelor, trotinetelor/bicicletelor electrice.

Amenajarea arborilor solari este un proiect regional al PNUD, de care beneficiază capitalele Serbiei, Tadjikistanului, Georgiei și Republicii Moldova.

Foto: chisinau.md

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green