o-intreprindere-care-figureaza-in-raportul-kroll-a-fost-declarata-insolvabila-20826

Cel de-al doilea raport Kroll este în fază finală de redactare! Experții îl vor expedia în câteva săptămâni autorităților de la Chișinău

Cel de-al doilea raport de investigație al companiilor Kroll și Steptoe & Johnson este în fază finală de redactare și este planificat să fie transmis în următoarele câteva săptămâni. Despre aceasta au comunicat eprezentanții consorțiului, care au efectuat săptămâna trecută o vizită de lucru la Chișinău. 

În cadrul vizitei, experții au avut întrevederi cu reprezentanții mai multor instituții publice, cu scopul de a agrea structura și termenele strategiei de recuperare a activelor delapidate ca urmare a fraudei care a dus în 2014 la insolvabilitatea a trei bănci din Republica Moldova: Banca de Economii SA, Banca Socială SA  și Unibank S.A..

Ședința de lucru a fost condusă de prim-ministrul Pavel Filip. La întrunire au participat președintele Parlamentului, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), ministrul Economiei și Insfrastructurii, ministrul Justiției și reprezentanți ai Procuraturii Generale, Procuraturii Anticorupție, Centrului Național Anticorupție (CNA) și Agenției pentru recuperarea bunurilor infracționale (ARBI).

Reprezentanții companiilor Kroll și Steptoe & Johnson au prezentat o versiune actualizată a strategiei de recuperare a activelor delapidate, în care se ține cont de comentariile anterioare ale reprezentanților BNM, ARBI și ai Procuraturii Anticorupție. În particular, s-a discutat despre căile de inițiere a procedurilor legale în multiple juridicții, inclusiv modalitățile de recuperare a activelor în jurisdicții opace, cu structuri și procese juridice netransparente.

Părțile au convenit că implementarea strategiei va fi condusă de către organele de anchetă și urmărire penală moldovenești cu sprijinul companiilor Kroll și Steptoe & Johnson. Aceasta presupune crearea unui cadru de analiză și schimb de informații obținute din investigațiile atât pe plan național, cât și internațional. Autoritățile din Republica Moldova vor crea un grup de lucru care va conlucra cu experții Kroll și Steptoe & Johnson și va obține, în mod regulat, informații actualizate cu privire la progresul înregistrat.

Părțile au discutat despre importanța informării publicului și partenerilor de dezvoltare despre rezultatele investigației, dar și necesitatea de a proteja derularea anchetei și de a nu prejudicia șansele de recuperare a activelor delapidate. Consultările la subiectul transparentizării și prezentării concluziilor raportului de investigație vor continua. Reprezentanții companiilor Kroll și Steptoe & Johnson au confirmat disponibilitatea de a colabora cu Procuratura Generală și ARBI după livrarea raportului, pentru a susține efortul de recuperare a bunurilor fraudate pe plan internațional, dar și pentru a solidifica baza de probe în procedurile inițiate pe plan național.

Foto: agora.md

Răspândește știrea!

4 Comentarii

 1. Viorel at |

  Eu si din primul raport am inteles ca Filat si Platon sunt principalii beneficiari ai miliardului.

  Reply
 2. Maria at |

  Filat si Platon au mai colaborat cu cineva? care inca nu au fost definiti ?

  Reply
 3. Gurău at |

  Din cîte am înțeles în acest raport Kroll sunt conturile unde sunt depozitați banii dar și o strategie de recuperare a banilor.

  Reply
 4. Anonymous at |

  Interesant, cine o să-l vadă…

  Reply

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green