nm

Cetățenii Republicii Moldova se vor putea angaja legal la muncă în Bulgaria

Un Acord privind reglementarea migrației de muncă, care prevede asigurarea angajării legale a lucrătorilor migranți pe teritoriul Republicii Moldova și Bulgariei a fost semnat ieri, la Sofia, de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, și ministrul Muncii și Politicii Sociale, Biser Petkov.

Tratatul a fost încheiat pe un termen de 5 ani, cu prelungire ulterioară automată pe o perioadă de 3 ani. Conform datelor oficiale, în anul 2016, pe teritoriul Bulgariei se aflau 5.147 de cetățeni moldoveni, iar în Republica Moldova, cu pașaport bulgar au sosit 23 de cetățeni.

Scopul Acordului semnat constă în asigurarea recrutării și angajării legale a cetățenilor ambelor state, în baza unui contract individual de muncă. În acest sens, statele vor crea condiții privind desfășurarea legală a activității de muncă, a procesului de recrutare și angajare, cât și asigurarea drepturilor privind intrarea, șederea și ieșirea pe teritoriul ambelor state, a lucrătorilor migranți.

Instituțiile implementatoare a Acordului sunt Agenția pentru ocuparea forței de muncă din ambele state, care vor identifica ofertele de muncă depuse de către angajatori și vor selecta candidații potriviți. La rândul lor, angajatorii se obligă să acopere costurile de deplasare și acomodare, precum și achitarea salariilor în aceleași condiții ca și lucrătorii locali, iar lucrătorii migranți să se reîntoarcă în țară la expirarea contractului de muncă.

„Bulgaria întâmpină probleme majore privind forța de muncă, iar în acest sens, am inițiat semnarea Acordurilor de reglementare a migrației de muncă cu statele vecine. Până acum am semnat cu Armenia, suntem în proces de negociere cu Ucraina și astăzi am reușit să semnăm cu Moldova. Este important ca cetățenii ambelor state să fie susținuți în căutarea unui loc de muncă și să lucreze legal, doar astfel le putem asigura toate beneficiile și drepturile în țara în care se află”, a menționat Biser Petkov.

Menționăm că, Republica Moldova are semnat cu Bulgaria, un Acord în domeniul securității sociale, care prevede acordarea pensiilor și alocațiilor sociale cetățenilor țării noastre, care sunt angajați legal și contribuie la bugetul asigurării sociale.

Țara noastră are încheiate 7 Acorduri în domeniul migrației de muncă, cu Ucraina, Rusia, Azerbaidjan, Belarus, Italia, Israel, Franța.

Foto: theparliamentmagazine.eu

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green