media_149491774161373300

Cetățenii străini din Moldova vor avea acces mai bun la educație, piața forței de muncă și servicii medicale

Autoritățile au un Plan de acţiuni pentru anul 2018 privind integrarea străinilor, al cărui scop este îmbunătăţirea cadrului legal în domeniu, asigurarea respectării tuturor drepturilor străinilor și consolidarea capacităţilor structurilor care oferă servicii pentru aceştia.

Principalele măsuri se referă la asigurarea accesului la educație, inclusiv la cursuri de studiere a limbii române, la piața forței de muncă pentru străini, la servicii medicale și asistență socială, precum şi la promovarea diversității culturale.

Totodată, va fi asigurată funcționalitatea centrelor regionale de integrare pentru străini și vor fi promovate măsuri de informare, fiind fortificate și capacitățile autorităților administrației publice centrale și locale în comunicare cu străinii. Mai mult, în procesul de acomodare a străinilor va fi implicată mai activ și societatea civilă.

Implementarea activităţilor de integrare va fi evaluată anual, pentru stabilirea priorităţilor următoare şi planificarea eficientă a resurselor bugetare.

Potrivit datelor din iunie 2017, 18.936 de străini aveau dreptul de şedere pe teritoriul Republicii Moldova, iar în regiunea transnistreană dețineau acte de identitate valabile 3.164 de străini. În același timp, la sfârșitul lunii septembrie 2017, în sistemul de azil erau înregistrate 477 de persoane.

Foto: realitatea.md

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green