8648dbf022623fa25ce5258abd6bbaea

CNA și Ministerul Sănătății și-au stabilit prioritățile de colaborare pe segmentul prevenirii și combaterii corupției în sistemul medical

Problema „plăților de buzunar” și plăților informale pentru acordarea serviciilor medicale în Republica Moldova, achizițiile publice trucate și netransparente a medicamentelor şi acțiunile de prevenire a corupției, inclusiv pregătirea formatorilor în domeniu au fost cele mai importante subiecte discutate la întrevederea dintre directorul CNA, Ruslan Flocea şi ministrul MSMPS, Ala Nemerenco.

Potrivit lui Ruslan Flocea, sistemul de sănătate este o prioritate pentru CNA. Eradicarea practicilor de colectare a plăților directe din buzunarul cetățenilor este unul din principalele obiective, pe care și le poate asuma CNA în comun cu MSMPS , dat fiind faptul că populația îşi exprimă tot mai des nemulţumirea vizavi de acest fenomen ilegal.

De aceeaşi părere este şi ministrul Ala Nemerenco care a declarat că instituțiile medicale au obligația de a fi un exemplu de integritate și transparență.

„Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că circa 70% din plățile pentru sănătate în Moldova sunt „plăți din buzunar” achitate de cetățeni atât oficial cât și neoficial, deși ei beneficiază de polițe de asigurare. Este binevenită informarea și instruirea medicilor pe segmentul de anticorupție și integritate, dar este necesar ca această informare să acopere și segmentul populației care trebuie să conștientizeze că practica plăților medicale neoficiale este una ilegală, iar în virtutea sistemului existent de asigurare medicală obligatorie, cetățenii beneficiază de servicii medicale gratuite”, a declarat oficialul.

Un subiect de interes sporit discutat a fost dosarul penal investigat de către ofițerii CNA privind desfășurarea licitației și achiziției publice pentru procurarea insulinei, mai exact a biosimilarului Strim. În acest context, ambele autorități vor lua măsurile de rigoare în vederea elucidării tuturor circumstanțelor acestui caz și depistării schemelor de achiziții publice trucate și netransparente în care au fost implicați funcționari din sistemul medical.

Ambele părţi au convenit să-şi fortifice capacităţile instituţionale, în vederea pregătirii unor formatori din cadrul MSMPS care, în parteneriat cu specialiștii CNA, să poată aborda temele legate de integritate și anticorupție în sistemul medical. Prin urmare, specialiştii ministerului vor stabili o comunicare eficientă cu grupurile-ţintă, precum sunt medicii, managerii instutițiilor medicale și pacienții, într-o manieră accesibilă şi acceptată de toate părţile implicate. Totodată, instituțiile vor colabora mult mai strâns la capitolul monitorizării corectitudinii elaborării caietelor de sarcini și procedurilor de achiziție.

Foto: stiri.md

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green